Češi ve významných institucích EU

10. květen 2019

Evropská unie, to jsme také my Češi. Ve volbách do Evropském parlamentu tento měsíc rozhodneme o jejím dalším směřování. Na Radiožurnálu vám po celý tento týden budeme představovat unijní instituce, a to prostřednictvím Čechů a Češek, kteří v nich pracují. Jaké jsou jejich role? Poslouchejte každý všední den v 10.40.

Alice Krutilová

Alice Krutilová je zkušená česká diplomatka, o které se říká, že o brexitu ví úplně všechno. V Bruselu hájí české zájmy ve složitých jednáních okolo britského odchodu z EU. V Radě EU se schází s diplomaty z dalších sedmadvaceti členských zemí a vyjednavači Evropské komise. Na zdi její kanceláře visí plakát Ministerstva švihlé chůze britské komediální skupiny Monty Python. „Myslím, že do unijně-britské kanceláře zapadá,“ směje se. Přečtěte si celý článek Viktora Daňka na našem zpravodajském serveru iROZHLAS.

Jaroslav Zajíček

Český unijní diplomat Jaroslav Zajíček má v gesci témata jako zemědělství, doprava nebo energetika, což jsou oblasti, kde se na rozdíl od těch citlivějších jako obrana, zahraniční věci nebo daně, rozhoduje kvalifikovanou většinou. Proto je důležité zůstat konstruktivní a otevřený kompromisům. Ani hlas malé členské země, jako je Česko, při tom podle něj obvykle nezapadne.„Moje zkušenost z Bruselu je, že se v zásadě učiní maximum pro to, aby se pod návrh podepsalo maximum zemí. Nechcete, aby opakovaně od stolu lidé odcházeli frustrovaní a zklamaní. Přijde další návrh a atmosféra musí zůstat konstruktivní,“ tvrdí Jaroslav Zajíček. Přečtěte si reportáž Viktora Daňka na serveru iROZHLAS.

Jolana Mungengová

Jolana Mungengová se vypracovala až mezi ty nejvýše postavené Čechy v Bruselu. Patří do týmu nejbližších spolupracovníků eurokomisařky pro obchod Cecilie Malmströmové. Rozhovory obvykle neposkytuje, tentokrát ale udělala výjimku. „Práce v Evropské komisi je pro mě splněný sen. Mám možnost být jedním z mostů mezi národy a kulturami,“ přiznává v rozhovoru s naším zpravodajem Viktorem Daňkem. Přečtěte si reportáž na webu iROZHLAS.

Milan Žondra

V Evropském parlamentu Česko zastupují nejen poslanci, ale i řada dalších Čechů na jiných pozicích. Někteří jako poradci politických skupin, jiní v jeho zázemí. Milan Žondra pomáhá s organizací nejnáročnější součásti parlamentního života – plenárních zasedání. Přečtěte si celou reportáž na webu iROZHLAS.

Karolína Zázvorková

Evropská komise zaměstnává dvaatřicet tisíc lidí: úředníky, překladatele i podpůrný personál. Patří mezi ně také Karolína Zázvorková, kterou na post vyslalo Ministerstvo životního prostředí. Pracuje jako expertka v oblasti nakládání s elektronickým odpadem.

autor: Viktor Daněk
Spustit audio