Češi s nejnižším výdělkem dají za jídlo skoro pětinu příjmu. Lépe jsou na tom v Polsku i Německu

7. březen 2019 12:33

Za minimální mzdu Češi nakoupí méně jídla než například lidé s nejnižším zákonným výdělkem v Polsku nebo v Německu.

Právě na potraviny padne z čistého příjmu skoro 19 procent, ukázaly to výsledky studie společnosti Picodi, která zkoumala ceny potravin v poměru k minimální mzdě, a to celkem v 52 zemích. Česko se umístilo na 21. místě.

Lépe než Češi jsou na tom například Poláci, Němci nebo taky Řekové, kteří za jídlo vydají menší část ze svého příjmu, říká obchodní manažerka společnosti Picodi Ewa Czepcová: „Pokud zohledníme cenovou úroveň potravin, jsou na tom nejlépe v Austrálii, Irsku a ve Velké Británii. Náklady na základní potraviny tvoří zhruba jen sedm procent příjmů obyvatel těchto států.“

Problémy mají samoživitelky a senioři

Podle mluvčího Českého statistického úřadu Tomáše Chrámeckého je minimální mzda v Česku dlouhodobě pod hranicí takzvané příjmové chudoby. Vyjít s příjmem mají podle něj problém třeba samoživitelky. „Jedná se zejména o neúplné rodiny, tedy domácnosti tvořené pouze jedním rodičem s jedním či více dětmi, dále pak mají problémy domácnosti jednotlivců starších 65 let, především osamělých žen v důchodu,“ popisuje Chrámecký.

Nejlépe se dá s minimální mzdou vyžít v Austrálii. To například v Nigérii naopak nestačí minimální mzda ani na nákup základních potravin.

Spustit audio

Související