Rok bez igelitek zdarma. Češi jich od té doby spotřebovali zhruba o 50 % méně

8. leden 2019 10:34

Už rok zákazníci nedostanou k nákupu plastovou tašku zdarma. Novela zákona o obalech přinesla podle ministerstva životního prostředí omezení spotřeby těchto tašek o více než 50 %.

Dřív 300 igelitek ročně, brzy snad jen 90

Výroba jedné plastové tašky zabere dvě minuty. Než se ale úplně rozloží, trvá to i stovky let. Typická česká rodina si přitom každý týden odnese z obchodu s potravinami přes 11 kilogramů těžký nákup - to znamená tři jednorázové plastové tašky.

Podle studie Evropské komise připadalo před zavedením opatření na každého Čecha v průměru 300 tašek ročně. Do konce roku se má spotřeba snížit na 90 kusů. Řetězce navíc mění nabídku, místo plastových tašek prodávají papírové nebo ty vyrobené z přírodních materiálů.

Taška není zdarma? Nechci, děkuji

Právě novela zákona o obalech výrazně změnila nákupní chování zákazníků. Už po půl roce fungování se v jedné z prodejen českého e-shopu Alza.cz spotřeba igelitových tašek snížila o 80 procent. Řada řetězců tašky zpoplatnila ještě před účinností zákona. „Plastové tašky jsme zpoplatnili už v roce 2011, poté klesla jejich spotřeba až o dvě třetiny,“ říká společnosti Tesco Václav Koukolíček.

Igelitky zdarma definitivně končí

Nakupování, igelitové tašky

S koncem letošního roku přijde konec igelitových tašek k nákupu zdarma. Počítá s tím novela zákona o obalech Ministerstva životního prostředí.

Stejný pokles zájmu o igelitky zaznamenaly také obchody Albert. A třeba Lidl stáhl igelitové tašky z nabídky úplně. Ještě v roce 2016 jich přitom firma prodala přes 27 milionů kusů. V boji proti plýtvání s plastem chce řetězec pokračovat, říká mluvčí Zuzana Holá: „V následujících letech - nejpozději do roku 2025 - snížíme množství plastů používaných u výrobků našich privátních značek o 20 %. Veškeré námi používané plasty budou recyklovatelné.“

A přidávají se i další obchodní řetězce. Třeba Makro loni v prosinci uvedlo do prodeje tašky z recyklovatelných PET lahví. Během jediného měsíce jich prodalo skoro čtyři a půl tisíce kusů.

autor: zus | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související