Černošský muslimský rap

9. červen 2007
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Spolek rapperů Niggas With Attitude - Negři s postojem vytvořil hudbu, které se začalo říkat gangsta rap, rap který popisuje život ghetta jeho řečí. Za pár let se gangsta rap stal nejpopulárnější formou rapové hudby. Alternativou ke gangsta rapu je rap nábožensko-politický, vycházející z islámského fundamentalismu.

K učení černošských muslimů, kteří si říkají Nation of Islam, se staví vstřícně například skupina, která si říká Public Enemy. V jejích textech se často objevuje obdiv k vůdčí osobnosti Nation of Islam Louisi Farakhanovi. Nation of Islam, který má dnes mešity a chrámy ve 120 amerických městech, založil v roce 1930 Wallace Fard. Farrakhan se stal vůdcem hnutí v roce 1975. V roce 1960 se hnutí dostalo do popředí zájmu, když do něj vstoupil světový šampión v těžké váze, boxer Cassius Clay, a změnil si jméno na Muhammad Ali.

Farrakhanovo učení se opírá například o tvrzení, že černí lidé jsou nadřazení bílým, protože civilizace má původ v Africe. Kromě této rétoriky je ale na Nation of Islam velice přitažlivá sociální péče a důraz na morálku jednotlivce. Zřizuje zdravotnická centra a odvykací programy pro lidi na drogách, z bývalých gangsterů pěstuje vůdčí osobnosti černošských komunit. Výsledky jsou hmatatelné. Nation of Islam bere lidi z ulice, feťáky a prostitutky, a dává je do pořádku způsobem, jakým se to vězeňskému systému nemůže podařit. Farrakhan dobře rozumí moci médií a ví, jak mohou rapové kapely pomoci se šířením myšlenek Nation of Islam mezi mladými lidmi.

It takes a Nation of Millions to Hold Us Back, album Public Enemy z roku 1988, se snažilo spojit zvuk tvrdého rapu s Farrakhanovými myšlenkami. Vypadalo to trochu tak, jakoby skupina byla založena, aby představila vůdce komunity celosvětovému publiku. A měla s tím velký úspěch. Příliv konvertitů z černošských čtvrtí je ale vysvětlitelný také příslibem moci. Přišel čas, aby se aby se černá rasa vymanila z poddanství a znovu se ujala vlády, říká Farakhan.

Ale jsou tu i jiné alternativy. Five Percent Nation je liberálnější odnoží Nation of Islam a svůj název odvozuje z přesvědčení, že 85 procent jsou lidé vykořisťovaní vládnoucími 10 procenty a zbývajících 5 procent nepatří ani k jedněm, ale ani ke druhým. To jsou ti moudří a osvícení. Někteří rapoví hudebníci tohoto směru, jako třeba Brand Nubian, užívají rap také jako vzdělávací prostředek černé komunity. Hudba je chytrý civilizovaný dip hip hop z černé hlavy a představuje životní styl, a to je islám.

autor: Karel Vepřek
Spustit audio