Bylo nás devět. My kluci, co spolu chodíme a souhra divadelních komponentů

28. březen 2023

Improvizační soubor My kluci, co spolu chodíme je parta čtyř performerů – Andreje Lygy, Lukase Blahy, Šimona Plisky a Václava Wortnera, dvou hudebníků Tomáše Kůgela a Michala Von Klauna, light designéra Jonatána Vnoučka a produkčních Žanety Špánkové s Lucií Mlejnkovou. Našli si k sobě cestu už na seminářích DAMU a HAMU, po nichž začali společně tvořit. Uskupení ve svých produkcích využívá zpěv, tanec, rap, ale i prvky z klauniád.

Kromě objíždění domácích a zahraničních festivalů jsou zvyklí vystupovat na pražských divadelních scénách, jako je třeba prostor Jatek 78. Po sérii tamějších improvizačních večerů se rozhodli dát svým nadcházejícím performancím konkrétnější rámec a přišli s konceptem Šmejdění. Na Malém sále, v kanceláři, baru, v bytě a Tréninkové hale zkoumají možnosti improvizace, které rozšiřuje i přirozené vybavení jednotlivých místností. V kanceláři mají například příležitost objevit nová využití předmětů jako nůžky nebo psací potřeby.

Kromě volných improvizací uskupení experimentuje i s unikátním formátem poloimprovizované Hostiny. Čtyřchodovou večeři doprovází rozehrávání nejrůznějších příběhů ze slavnostních událostí, jako jsou svatby nebo výročí. Navzdory tomu však představením vládne chaos, absurdita a rozhodně se nedodržují konvenční pravidla stolování.

Co dělá soubor v momentech, kdy se přestává rozehrávaná situace posouvat? Jak se jim daří sjednotit všechny divadelní komponenty, se kterými v představeních pracují? A zvládá diváctvo principy imerzivního divadla? Dozvíte se v příspěvku Zdeňky Horváthové.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.