Budova bývalé základní umělecké školy na vodňanském náměstí se po letech probouzí k životu

6. únor 2022 11:41

Čtyři roky opuštěná budova po základní umělecké škole na náměstí ve Vodňanech bude mít nové využití. Sídlit v ní budou třeba místní spolky, ožije i koncertní sál. Vystupovat tam budou znovu žáci základní umělecké školy, kteří dům před lety opustili.

Budovu dostala nově na starosti Knihovna Gelasta Vodňanského. „Byla nabízena už některým městským institucím, které to odmítly. Já mám teď v knihovně nový tým, tak jsem se na tuhle myšlenku odvážila,“ říká ředitelka Kateřina Mašlová.

Do 18. února jí lidé mohou poslat emailem různé nápady, jak by prostor využili pro své potřeby. „Kdokoli, kdo něco dělá pro druhé, se může ozvat. Několik návrhů už mám,“ dodává Kateřina Mašlová.

Původně středověký dům číslo popisné 14 sloužil v minulosti už mnoha účelům. Kromě základní umělecké školy v něm sídlil městský úřad, ale třeba i okresní soud. Právě z této doby má budova i poněkud netypická zákoutí. „Jednou z nejstarších částí jsou původní cely z 19. století,“ připomíná ředitelka knihovny.

Své využití neměla budova několik let. „V jednu chvíli se uvažovalo o knihovně, potom byla trochu snaha to rozparcelovat na více nájemců. Nakonec jsme úplně otočili, s čímž nám hodně pomohla knihovna a jsme za to vděční. Oni ten dům uchopí tak, jak je, a zkusí, aby objekt sám jaksi ukázal, k čemu by se hodil, aby se to otevřelo, a časem to může vykrystalizovat v potřebu, která by se pak doprojektovala a upravila,“ popisuje místostarosta Vodňan Tomáš Bednařík.

Čtěte také

Spolky, které by o prostory měly zájem, by se nemusely strachovat ani o výši nájmu. „Nepočítáme, že bychom na tom nějak vydělávali. Chceme, aby budova žila a spolky si zaplatily čistě jen režie,“ potvrzuje místostarosta.

Malou část domu už aktuálně využívá Klub vodňanských výtvarníků. Pro jeho předsedu Karla Burdu je budova číslo popisné 14 srdeční záležitostí. „Dá se říct, že před padesáti až šedesáti lety jsem ji navštěvoval a chodil jsem tam do houslí. To mě vůbec nebralo, takže jsem přestoupil na klarinet, to už byla lepší volba,“ usmívá se.

Aktuálně má Klub vodňanských výtvarníků v budově ateliér i klubovnu. „Za ten prostor jsme rádi, protože do té doby jsme například schůzovali v hospodách, neměli jsme místo, kde tvořit, kam si dát materiál,“ doplňuje Karel Burda.

Přesné datum, kdy dům na náměstí ve Vodňanech po čase opět ožije, už je jasné. Ve středu 2. března se tam uskuteční první beseda, a to s autory knihy Krajinou Karla IV.

Spustit audio

Související