Polorozpadlá gotická tvrz v Mladějovicích ožívá. Manželé ji proměňují v kulturní centrum

8. listopad 2021 08:09

Původně ruina gotické tvrze v Mladějovicích na Strakonicku se pod rukama manželů Durychových i jejich dětí postupně proměňuje. Už teď by měla hostit soustředění mladých umělců, ale plány jsou mnohem velkolepější. Díky milionům z Norských fondů by v ní manželé chtěli vybudovat nahrávací studio, sál i přírodní amfiteátr.

Majitel tvrze Bernard Durych, jeho rodina i členové občanského sdružení, které vzniklo pro záchranu památky, rekonstrukcí strávili už zhruba pět tisíc hodin a investovali přes 10 milionů korun.

„Kdyby mě to nebavilo, tak bych to nedělal. Vadilo mi, že vždycky když jsem tu měl nějakou firmu, tak jsem byl nespokojený, protože třeba něco šidili, něco udělali špatně, musel jsem to po nich stejně opravovat. Jsem nejradši, když mám k ruce nějaké lidi a s nimi to dělám, důležité věci si hlídám sám,“ říká Bernard Durych.

Nemovitost Durychovi koupili v roce 2008. Toužili po kulturní památce, které by vdechli nový život. „My jsme rodilí Pražáci, k tvrzi jsme přišli přes inzerát, našli jsme objekt, který byl pro nás finančně dostupný. Bylo to tu na buldozer. Kdyby se toho někdo neujal, tak už je tady dneska hromada suti,“ popisuje Lucie Durychová.

Do prací se zapojovala rodina, ale také přátelé, například Kateřina Nevanová se svým mužem. „Když to tady Durychovi koupili a my jsme sem přijeli, tak můj muž říkal: Bert se zbláznil. Tady bylo takové práce, bylo to tak zanedbané, že jsme pochybovali, jestli to zvládne. A když tady teď stojím, říkám si, že to není možné,“ komentuje.

Čtěte také

Práci rodiny Durychových oceňuje i Daniel Šnejd, ředitel územního odborného pracoviště Památkového ústavu v Českých Budějovicích. „Před jedenácti lety jsem tu byl s kolegou na takové první exkurzi a musím říct, že nás přepadala skepse, když jsme do objektu vstoupili. Skutečně patřil mezi nejohroženější památky v Jihočeském kraji,“ vypráví.

Na plánovanou obnovu i vybavení přispějí také Norské fondy, a to částkou zhruba 23 milionů korun. „Program Kultura má celkovou alokaci 35 milionů eur a jeho největší část je vyčleněna na oblast kulturního dědictví. Celkem bylo podáno 135 žádostí, avšak podpořeno mohlo být jenom 16 výjimečných projektů,“ uvádí velvyslanec Norského království Robert Kvile.

Prostory by mohla využívat i strakonická základní umělecká škola. Například Malá dudácká muzika by na tvrzi měla mít brzy soustředění. „Tím, že máme mnoho orchestrů, děti hodně hrají v okolních obcích, ale potřebují třeba prostor pro soustředění, který nám zatím chybí,“ potvrzuje ředitelka školy Martina Spišská.

Podle Bernard Durycha má v tvrzi v Mladějovicích vzniknout audiovizuální a nahrávací studio, sály pro muzikanty a dramatickou tvorbu, venkovní pódia, amfiteátr na dvorku i letní kino. Jako kulturní centrum by památka mohla začít sloužit v roce 2024.

Spustit audio

Související