Brandýs nad Labem - Stará Boleslav se vrátí do časů monarchie

30. duben 2011

Brandýs nad Labem - Stará Boleslav se dnes vrátí do časů monarchie. Pokud se tam vydáte, budete si moci připomenout 100. výročí příjezdu Jejich císařských a královských Výsostí Karla Habsburského a Zity Bourbon - Parmské do tohoto města a 100. výročí otevření radnice ve Staré Boleslavi.

Akce nazvaná Audience u císaře Karla I. už podle názvu slibuje velkolepý program. Dnešek bude hlavně ve znamení vojáků v dobových uniformách, jejich slavnostních nástupů a bitev. Vše se bude konat od 11 hodin dopoledne v areálu brandýského zámku a jeho zahradě. Pokud se sem vypadáte, tak se můžete těšit na rekonstrukci prusko-rakouského střetnutí nebo manévry císařského království z roku 1911 včetně přeletu několika historických letadel.

„Na naděli mohu doporučit koncert vážné hudby v chrámu Nanebevzetí Panny Marie,“ zpravuje redaktor ČRo Pavel Pavlas. Hrát se budou skladby od Wolfganga Amadea Mozarta nebo Ludwiga van Beethovena. Uskuteční se tu také slavnostní mše a uložení relikvie Karla I. Předcházet tomu všemu ale bude přímý televizní přenos z Říma, kde dojde k blahoslavení papeže Jana Pavla II.

A co čeká na děti? „Dětem by se mohl líbit kinematovlak, který bude stát po oba dva dny na vlakovém nádraží v Brandýse nad Labem. Nedělní program je pro ně ale pestřejší, tedy pokud se budou děti chtít projet parní lokomotivou nazývanou Šlechtična,“ informuje Pavlas.

Lokomotiva pojede zítra z Prahy Bráníka do Brandýsa nad Labem a odtud do Všetat nebo do Mělníka. Odjezd z Prahy je krátce po půl osmé ráno

autoři: Pavel Pavlas , msk
Spustit audio