Boje v oblasti palestinského pásma Gazy neustávají

31. leden 2008
Zblízka

V palestinské Gaze se lidé bojí do ulic, protože je bombarduje izraelská armáda. Na jihu židovského státu zase přibývá měst a vesnic, na která padají palestinské rakety. Asi nejznámější je mezi nimi Sderot, kde jsou teď útoky doslova na denním pořádku. Břetislav Tureček se tedy na život tamních lidí podíval opravdu z blízka.

Břetislav TUREČEK:
"Jo, to je další raketa. Dokonce asi dvě." Stihli jsme to, tady ve Sderotu je na doběhnutí do krytu patnáct sekund, tedy pokud neselže varovný systém a raketu odpálenou z Gazy zaregistruje. V tomhle žijí obyvatelé dvacetitisícového města už nějakých osm let. Někdy útoky přestanou, pak ale zase přijdou nové salvy, ať už proto, že to zrovna slouží zájmům radikálních skupin v Gaze, anebo proto, že se třeba Hamas rozhodne pomstít předchozí krvavé útoky Izraele na palestinské území. Čím nové kolo násilí začalo, se ale obě strany nikdy neshodnou, a tak je tomu i teď. Za Izrael ale ministr dopravy a bývalý šéf armády Šaul Mofaz říká: "Nezastavíme tuto operaci, protože máme povinnost zajistit co nejvyšší bezpečnost našich občanů." Jen včera jsem ve Sderotu zažil šest poplachů. Do města dopadlo asi deset raket a granátů. Jedna střela zasáhla dům pana Aberžila. Nikoho z lidí nezranila. Rodině ale zabila milovaného rotvajlera, který běhal po zahradě. "Skoro necítím nohy, divím se, že stojím na svých a nesesypu se. Samozřejmě jsem měl také pořádný strach. Já nebyl doma, můj mladší bratr a sestra ale ještě ležely, a ta rána je úplně vymetla z postelí." Na palestinské straně se počet obětí izraelského bombardování blíží čtyřem stovkám. V Izraeli Palestinci zabili čtyři lidi. Žádného z nich ve Sderotu. Zdejší obyvatelé ostatně potvrzují, že největší škody na jejich zdraví jsou psychického rázu. Nutnost neustále být ve střehu dvacet čtyři denně se bát o své děti. Jak říká pracovnice zdejšího krizového centra, psychologové se nezastaví.

pracovnice krizového centra:
Když sem lidé přijdou, naši odborníci rozhodnou, co v první chvíli potřebují, jestli jsou to uklidňující léky nebo třeba pohovor. Pak také máme skupiny vyškolených dobrovolníků, která následně navštěvuje obyvatele Sderotu postižené šokem v jejich domovech.

Břetislav TUREČEK:
Izraelští politici tvrdí, že snaha o zničení palestinských arsenálů je nad míru úspěšná. Od mluvčího armády Elího Eiseksena si tedy nechávám tedy vysvětlit, proč i po čtyřech dnech a třech nocích dopadají na Izrael další a další rakety se stále větším doletem.

mluvčí armády:
My jsme to očekávali. Víme, že Hamas je schopný odpalovat až dvě stě raket denně. Dnes je to zatím jen nějakých patnáct, což svědčí o tom, že jsou pod tlakem. No, a naším úkolem je zajistit, aby teroristé přišli o možnost ohrožovat naše civilisty úplně.

Břetislav TUREČEK:
Na novináře, kteří nechtějí po Sderotu pobíhat na vlastně pěsť, tu čeká celý tým dobře připravených mluvčích. Jejich informační kampaň dokresluje rachot vrtulníků na obloze a výbuchy desítek bomb v nedaleké Gaze. Zjistit, jak snášejí každodenní útoky na svá města Palestinci, ale v tuto chvíli nemohu, do Gazy totiž izraelská vláda novináře nepouští. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Sderot.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu jeNEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio