Boj se škůdci na zahradě

9. duben 2002
Dobrá rada

Po dlouhé zimě začínáme opět s jarem dávat do pořádku naše zahrádky. Nejprve ze všeho bychom měli rostliny zbavit škůdců. Do boje se škůdci a houbovými chorobami se pusťte klidně už teď. Přežilo jich podle zahrádkáře Stanislava Pelešky opravdu hodně.

Peleška: Přezimovala řada škůdců ve stádiu vajíčka, to jsou hlavně svilušky a mšice, jako kukly přežili zimu obaleči, pilatky, píďalky, štítenky, puklice, dospělých se jich udrželo málo, třeba ploštice. Je potřeba na ně použít vhodný ochranný přípravek, zlikvidovat je před množením, dobré jsou insekticidy a opláchnout celou rostlinu.

Přes zimu se dobře dařilo také houbovitým chorobám, ty přezimovaly většinou jako spóry.

Peleška: A ty se teď ve vlhku a teple začnou rozmnožovat, růst a škodit. Proti houbovým chorobám, jako je strupovitost, skvrnitost, rez, antraknóza, plísně, padlí se používají přípravky se širším spektrem účinnosti, aby byly zasaženy co největší okruhy škůdců.

Výhodou podle Stanislava Pelešky je, že škůdců i houbovitých chorob se můžete zbavovat současně.

Peleška: Vezmeme třeba litr vody, zamícháme do něj příslušné množství prostředku, zamícháme a přidáme další přípravek, objem vody nezvětšujeme, zase zamícháme, přelijeme do postřikovače a ošetříme rostliny. Je to zjednodušení, protože postihneme obě ošetření jedním postřikem.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu