Bleskurychlé odvolání plzeňských trenérů bylo šokující. Nikdy jsem nic takového nezažil, popisuje rázný krok vedení Škody Martin Procházka

20. září 2022

V hokejové extralize jsou odehrané úvodní dvě kola. Co zatím nabídla česká nejvyšší hokejová soutěž? Co stálo za bleskurychlým odvoláním trenérů Plzně? Proč se hokejisté dost často ve volném čase věnují golfu? Jaké další sporty jsou mezi hráči oblíbené? K aktuálním tématům se vyjadřuje Martin Procházka a Petr Kadeřábek. Užijte si celou Čistou hru, která mimo jiné bilancuje úvodní dvě kola nového extraligového ročníku a hodnotí ceny vstupenek na hokejová utkání.

Začal nový extraligový ročník. Něco překvapivého v úvodních dvou kolech?

Martin Procházka: Příjemným překvapením pro mě je start Kladna, které je od samotného začátku považováno za tým, který bude hrát o záchranu. Nepřekvapil ani tak výsledky, ale spíše předvedenou hrou. V obou utkáních navíc Kladenští vedli, proti silným Pardubicím ještě čtyři minuty před koncem čtyři dva. Myslím si, že Kladno zažívá skvělý vstup do sezony. 

Petr Kadeřábek: Souhlasím s Martinem, navíc Kladno i když vybojovalo pouze dva body, tak prohrávalo jen minutu a dvacet pět vteřin. Je to trošku smutné. Překvapením pro mě je šest získaných bodů Olomouce. Tipoval jsem, že si nebudou vědět rady bez trenéra Motáka a skvělého Davida Krejčího, ale zdá se, že to Olomouc znovu "ukope".

Václav Baďouček a Miloš Říha mladší se už po dvou kolech pakují ze střídačky hokejistů Plzně. Proč už tak brzo přišlo odvolání trenérů?

Petr Kadeřábek: Je nutné k tomu přičíst ještě přípravné zápasy, v kterých se Plzni vůbec nedařilo. Pamatuji si, že při natáčení Čisté hry ze stadionu v Plzni, nebyli hráči úplně v nejlepším rozpoložení a poté dostali sedmičku.

Čtěte také

Je to svým způsobem obžaloba Martina Straky, který nedokázal přes léto adekvátně posílit tým? 

Petr Kadeřábek: Plzeň už před sezonou proklamovala, že bude měnit styl hry. Teď přišli hráči, kteří nejsou tvořiví, ale spíše bořící. Martin Straka říkal, že byli bití a nyní chtějí být oni bijci.

Martine, zažil jsi někdy během hráčské kariéry takto rychlé odvolání trenérů?

Ne. V dřívějších dobách se tak rychle nevyhazovalo. Samozřejmě docházelo k odvolání nebo výměně trenérů, ale třeba až po první čtvrtině. Tohle je opravdu šokující a extrémně rychlé. 

Na střídačce Plzně budou nově stát Petr Kořínek s Františkem Bombicem. Je to ten správný impuls?

Většinou to tak bývá. Možná tam nebyla ideální chemie, protože jsem zaslechl, že vedení bylo nespokojeno s tím, že se málo trénovalo. Teď přichází noví trenéři, mělo by se to vyčistit, navíc Martin Straka by měl pomáhat trenérskému tandemu. Jde o to, zda budou hráči schopní přeskočit do jiného stylu hokeje. 

Čtěte také

Martine, měl jsi radši trenéry "kliďase" nebo spíše ty, kteří na tebe řvali a nenechali ani chvíli v klidu?

Měl jsem rád trenéry, kteří byli klidní, demokratičtí a byli schopní komunikovat s hráči v klidu. Mě to vyhovovalo, nepotřeboval jsem nad sebou mít nějakého rasa. Trenér Alois Hadamczik, který mě trénoval ve Vítkovicích, tvrdil, že je potřeba hráče dostat pod tlak. To mi ale vůbec nevyhovovalo, snažil se mě pod ten tlak dostat, ale já nechtěl.

Matěj Blümel v zámoří na tradičním utkání nováčků v dresu Dallasu nasázel čtyři góly. Co říkáš na jeho představení?

Martin Procházka: Skvělý začátek. Moc mu to přejeme, je to ten typ poctivého hráče, který si jde za svým snem. Je hrozně rychlý, což se v NHL hodí, protože je to nejrychlejší soutěž na světě. On by tam mohl zapadnout. Záleží na tom, kolik dostane prostoru teď na kempu, kolik šancí naskočit do zápasů a jestli mu budou věřit a nasadí ho i do přesilovek. 

Petře, naznačil Blümel už na letošním světovém šampionátu, že by mohl být hráčem pro velký hokej?

On to naznačil už předtím. Už od 18 let byl v národním týmu. Hodně záleží také na tom, koho vedle něj postavíte do lajny. Když dáte Matějovi defenzivní úkoly, tak na ledě určitě neodvede tolik, jako když k němu dáte Davida Krejčího s Romanem Červenkou, jako se to stalo na světovém šampionátu. Jediné číslo, které si pamatuji ve finštině, je právě to Matěje Blümela, protože to znělo v hale v každém zápase. Ať už se jednalo o gól nebo asistenci. Ukázal, že na mezinárodní hokej má. Ale takových hráčů, kterým sedl mezinárodní hokej, ale nesedla jim NHL, bylo v minulosti plno. U Matěje ale věřím, že i když není velký vzrůstem, tak je rychlý myšlenkově a umí se správně zachovat v gólových situacích. Myslím si, že bude následovat Martina Nečase. 

Čtěte také

Martine, bude to mít Blümel těžké ve skupině mladých hráčů, kteří chtějí do NHL?

Nebude to mít jednoduché, ale jelikož už od začátku dává góly, tak to mu hodně pomůže. Bude hodně záležet na tom, kolik dostane prostoru.

Kolega František Kuna už rozjel znovu bodování klobás na hokejových stadionech. Kde mají tu nejlepší podle Petra Kadeřábka?

Za mě to bude určitě Litvínov, i když jsem tam ještě letos nebyl. František Kuna ale říkal, že si tentokrát moc nepochutnal a víc připlatil.

Majitel hokejových Pardubic Petr Dědek se vyjádřil ke stížnostem na kvalitu a cenu občerstvení na stadionu. Chystá kontroly a případné další kroky. Je to sympatická reakce?

Martin Procházka: Je to sympatické především pro fanoušky. Je vidět, že mu na nich záleží, zároveň hokej v Pardubicích slaví stoleté výročí a chtějí to dotáhnou k titulu. A Petr Dědek moc dobře ví, že potřebuje fanoušky na své straně a to se mu povede i díky tomu, když bude dobře vychlazené pivo a dobré klobásy.

Martine, myslíš, že ovlivní diváckou návštěvnost v aktuální extraligové sezoně vzrůstající ceny nejen energií?

Trošku to určitě ovlivní. Teď jsou fanoušci namlsaní, chtějí vidět nové hráče, na Kladně bylo vyprodáno, protože je tam nová hala. První měsíc budou fanoušci hladoví a bude jim jedno jaká bude cena vstupenky. Uvidíme ale až se rozjede taková ta základní část, kdy už bude hokej zase zaběhlý. Nedokážu si představit, že budou diváci pak stále schopní dávat přes pět set korun za lístek. 

Petře, jak to vidíš ty?

S cenou vstupenek to není až tak hrozné. Když se bavíme o čtyřistapadesáti korunách, tak jde o sezení na dlouhé straně tribuny, ale třeba lístky do kotle jsou o poznání levnější. Jde prostě o to, v jaké cenové relaci si chce divák ten hokej užít. Pokud bude nabízena kvalita, tak si divák za hokej připlatí. A letošní nabité kádry slibují zajímavou podívanou, takže spíše bude záležet na tom, jak bude vypadat předváděná hra. Je to komplexní balíček - cestování, vstupenka a občerstvení.

Martine, na novém dresu hokejistů Pardubic jsme napočítali až třináct reklam. Jak se ti to líbí?

Zaregistroval jsem to tam. Hlavní je, že tam je pořád logo velkého D. Zároveň žádný sponzor nechce být v ústraní. Je pro něj totiž lepší, když je pořád na dresu hráče než na mantinelu. Protože hráč se pořád pohybuje a je to na něm vidět. 

Jakou máš hráčskou zkušenost s tím, když se hraje na ledě plném reklamních obrazců a log?

Je to problém, především tam, kde je reklama tmavé barvy. Někdy se stane, že hráč má problém se zpracováním puku v tomhle inkriminovaném místě. Největší problém je to ale pro brankáře. Říkal mi to třeba Zdeněk Orct, že se mu prostě puk najednou ztratí. 

Do startu nové sezony NHL ještě nějaký ten čas zbývá, i proto si někteří hráči zašli na golf. Proč je u profesionálních hokejistů tak oblíbený právě tento sport?

Nevím, proč je tak populární. Asi je to obrácená tvář hokeje, kde to najednou není agresivní a spíše si jdou hráči odpočinout. Já vůbec nehraji golf, ale mám zkušenost z kempu v Torontu. Tam se kdysi udělaly malé skupinky, musel jsem si jít ještě koupit kraťasy, abych vypadal alespoň trošku jako golfista. Dostal jsem "hůlku", vzal jsem to jako hokejku a odletělo mi to do roští (smích). Okamžitě jsem si vysloužil aplaus a všichni se smáli. Bylo to fajn zážitek, ale nehraji. Kluci, kteří se tomu věnují už od mladšího věku, tak se z nich stávají kvalitní golfisté.

Myslíš si, že to mají hokejisté snadnější i díky tomu, že při golfu drží v ruce předmět, který vzdáleně připomíná hokejku?

Ano, byl jsem párkrát na odpališti a držel jsem to stejně jako hokejku. Nechodím žádnou devítku nebo něco takového, prostě si jdu občas odpálit.

Snažil se Martin Procházka při příchodu nového trenéra vždy více makat na ledě?  Padal do střel? Co považuje Petr Kadeřábek za komplexní zážitek z hokejového utkání v pozici fanouška? Čistá hra bilancuje start nového extraligového ročníku. Poslouchejte každý hrací den pořad S mikrofonem za hokejem. Reportéry máme na všech stadionech. 

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související