Bizarnosti, úchylky i profesní deformace. Lidé ochotně přispívají do Národní sbírky zlozvyků umělkyně Kateřiny Šedé

19. duben 2023 09:52

Spojovat lidi skrze jejich zlozvyky, to je cílem projektu umělkyně Kateřiny Šedé. Ta před rokem otevřela Národní sbírku zlozvyků a rozhodně nečekala, že jich nasbírá – ať už v terénu nebo online – zatím přes 18 tisíc.

„Těch zlozvyků máme určitě o několik tisíc víc, ale ještě jsme je nestihli přepsat,“ říká Kateřina Šedá. Mezi její zlozvyky patří například to, že mluví rychle, nahlas a mimo mikrofon také sprostě.

„Zlozvyk v podání Národní sbírky zlozvyků je jakákoliv činnost, která se opakuje a vadí vám. Samozřejmě často je to na hraně bizarnosti, úchylek, pracovních deformací. Lidem říkám, aby nepsali notoricky známé zlozvyky jako kouření, kousání nehtů, cvakání propiskou, klepání nohou,“ vysvětluje.

200. výročí narození Gregora Johanna Mendela

Národní sbírka zlozvyků původně vznikla jako projekt k 200. výročí narození přírodovědce Gregora Johanna Mendela.

„Zjistila jsem, že ho skoro nikdo nezná. Hledala jsem, s čím se v rámci genetiky setkáváme každý den a ta odpověď byla docela jednoduchá. Je to na bázi těch zlozvyků, neustále hledáme, co jsme zdědili, ty věci nás iritují.“

Zároveň byl Gregor Johann Mendel silným kuřákem. „Zůstalo po něm několik propálených ubrusů. I když mi teda někteří nadávají, že z něho udělám nejznámějšího kuřáka v republice. Tak to určitě záměr nebyl,“ směje se.

Kromě osobních nebo národních zlozvyků teď jedna z našich v současnosti nejúspěšnějších umělkyň Kateřina Šedá sbírá také zlozvyky profesní. Loví je nejen mezi politiky, ale třeba také filmaři, advokáty nebo pracovníky krematorií.

Zlozvyky můžete posílat online přes stránku sbirkazlozvyku.cz.

Kupuju si boty, které nenosím, abych si je nezničila. Zpívám u popelnic. Ptám se lidí, jak se mají, ale nezajímá mě to. Jím psí granule. – To jsou ukázky zlozvyků, které lidé Kateřině Šedé posílají. Poslechněte si celou reportáž, kde jsou uvedeny i další.

autoři: Alžběta Havlová ,
Spustit audio

Související