Bílé Karpaty přivítaly stovky muzikantů i milovníků folkloru

24. srpen 2011

Ruskými, ukrajinskými a tureckými tóny se v neděli 21. srpna s diváky rozloučil devátý ročník Mezinárodního hudebního a folklorního festivalu Setkání muzikantů v Bílých Karpatech.

Letošního třídenního muzikantského svátku se zúčastnilo na tři desítky kapel a souborů, které vystupovaly pro hojné publikum ve Valašských Kloboukách i Brumově – Bylnici. Stovky hudebníků, zpěváků a tanečníků opět vykouzlily báječnou atmosféru a daly nahlédnout do různorodého charakteru regionálních i zahraničních lidových tradic.


„Setkání muzikantů má zvláštní náboj nejen díky účasti desítek souborů a kapel z celé České republiky, Slovenska i zahraničí, ale také díky přátelské atmosféře a setkávání dobrých lidí. Je příležitostí k tomu, aby se návštěvníci sešli se svými známými a kamarády, strávili spolu chvilku v hovoru, zatančili si a zazpívali u koštu vína. A když se k tomu potkávání dobrých lidí přidá i dobrá muzika, je to nejlepší spojení,“ pověděl o hlavním poslání ředitel festivalu Emil Zůbek. A jak dodal, podle něj ho letošní Setkání naplnilo beze zbytku.

Festival v pátek odstartovaly koncerty vážné hudby ve farních kostelech ve Valašských Kloboukách i Brumově – Bylnici. Po celé odpoledne z městského úřadu vysílal Český rozhlas Brno. Záznam pořadu Rendez-vous můžete najít v audioarchivu na webových stránkách rozhlas.cz/brno. Poté program nabídl večer s country, folkem a jazzem, při němž se diváci mohli pobavit s kapelami jako Šimonband, Stromy nebo Dareband. Návštěvníci festivalu mohli v pozdních večerních hodinách sledovat i zvláštní přírodní úkaz – temně žlutě podbarvená bouřková mračna.

V sobotu dopoledne lákal návštěvníky promenádní koncert dechových hudeb a v odpoledních hodinách už se rozjel pestrý a nabitý program plný atraktivních vystoupení. Kapely se střídaly na obou pódiích, tedy jak na náměstí ve Valašských Kloboukách, tak i v areálu v Brumově – Bylnici. Publikum se mohlo v úvodu těšit na Dechovou hudbu Základní umělecké školy Valašské Klobouky, již střídaly dechovky Krumsíňanka z Krumsína u Plumlova, domácí Dúbravanka, Krajanka z Prahy, Skalanka ze slovenské Skalky nad Váhom a Gloria, kapela patřící ke špičce mezi českými dechovkami. Z folklorních souborů doprovázených cimbálem se představil Klobučan a cimbálovka Marty Gerlíkové. Svůj talent předvedly i pěvecké soubory Děvčice z Kněžpola nebo Mužáci z Kostic a Tvrdonic a podvečer pak rozproudila i Chodská dudácká kapela. V závěru programu se všechny přítomné soubory setkaly na klobouckém pódiu při velkém monsterkoncertu, který završil slavnostní ohňostroj. Na bujarou taneční zábavu do ranních hodin pak návštěvníky pozvala Gloria Zdeňka Gurského.

Nedělní dopoledne dalo ještě závěrem ochutnat něco z cimbálové muziky i dechovky, zahrál Kalíšek a Valaška. Poté už se blížil vrchol Setkání muzikantů, a to část věnovaná zahraničním hostům. Jako první se návštěvníkům představil folklorní soubor z Ruska, který valašskokloboucké náměstí rozezvučel tóny typických ruských balad a lidových písní. V odpoledním bloku pak navázal soubor z Ukrajiny, který prezentoval temperament svého regionu. Program završilo vystoupení pětatřicetičlenné skupiny folkloristů z tureckého Istanbulu, kteří festivalu dodali nádech exotiky a náladu dalekých krajů.

Přehlídkou bohatých krojů i charakteristických rytmů vzácných zahraničních hostů se Setkání muzikantů v Bílých Karpatech pro letošní rok rozloučilo. Příště nás čeká skutečná muzikantská sláva, vždyť se bude jednat o desátý ročník tohoto úspěšného festivalu. A jak pořadatelé prozradili, už teď pracují na přípravách nejednoho lákavého překvapení.


autor: zuf
Spustit audio