Benefiční akce pomohla chotěšovskému klášteru, lákaly prohlídky gotického sklepení

8. srpen 2012

Osmdesát tisíc korun se letos podařilo získat v rámci benefiční víkendové akce Večer pro klášter Chotěšov. Část peněz půjde na dobrovolnické brigády, které ve zchátralém klášterním areálu probíhají už od 90. let a část na nákup nových oken. Benefiční akce přilákala do Chotěšova na 1200 návštěvníků, kteří si mohli také prohlédnout běžně nepřístupná místa památky, například gotické sklepy.

Gotické sklepení se nachází pod prelaturou a vzniklo ve 14. století, v období probošta Sulka. Jedná se o velmi rozsáhlé dvoupodlažní sklepení se soustavou několika místností asi 3 - 4 metry vysokých, klenutých, postavených z kamene. Sloužilo zřejmě k uskladnění potravin. V jedné z místností se nachází otvor v podlaze, tady byla pravděpodobně ledárna a otvorem odtékala voda z odtávajícího ledu. V části sklepení se nachází také schodiště, kterým bylo možné se dostat z podzemní části do nadzemních prostor prelatury.

Středověké sklepy se zachovaly v původní, gotické podobě. V některých částech sklepa najdeme několikrát lomený oblouk, jedna z chodeb byla přistavěna až později, v období baroka. Samotná budova prelatury byla totiž několikrát přestavována, důkazem toho jsou i kamené sloupy, které byly ve sklepení dostavěny později, aby se po stavebních úpravách prealatury zpevnilo nosné zdivo.

Klášter Chotěšov

Sklepení je v současné době vyčištěné a hlavní problémem zůstávají odtokové šachty, které byly za dlouhá léta devastace památky zaneseny. Dobrovolníci z občanského sdružení Chotěšovská vlna šachty hledají a snaží se je vyčistit, aby ve sklepeních nezůstávala voda a tím nedocházelo k jejich poškozování.

autor: čer
Spustit audio