Beachvolejbalistky Sluková s Kolocovou vědí, proč trénují

7. prosinec 2011
Zblízka

Zvedat činky v posilovně, snažit se vyskočit co nejdál nebo nejvýš, nácvik periferního vidění a rychlého rozhodování, kam zahrát míč. To všechno musí zvládnout beachvolejbalistky Markéta Sluková s Kristýnou Kolocovou během jediného tréninku.

Vcházím do posilovny sportovního areálu Hamr v pražských Záběhlicích, kde se Markéta s Kristýnou chystají k sérii posilovacích cviků, které jim předvádí jejich trenér Simon Nausch. „Velmi dobře, jen tak dál,“ chválí obě trenér.

Dívky cvičí s padesátikilovou činkou několik sérií a Simon zatím listuje v knížce, aby mohl své přítelkyni a svěřenkyni Markétě a také Kristýně předvést další cvičení. Celkem jich je pět, pak si obě vydechnou při prohlížení Simonovy knížky.

„Někde si ji pořídil a pořád mi z ní předčítá, když někam jedeme. Jsem z něj na mrtvici,“ směje se Markéta Sluková.

„Je to anglicky, nebo německy?“ zajímá se Kristýna Kolocová. „Německy. Je to o tom, jak ti při různých cvičeních fungují svaly. Jsem teď na základě těch obrázků strašně chytrá,“ baví sebe i svou spoluhráčku Markéta.

Trénink začíná

„Čekají nás testy, které se v průběhu sezóny opakují, abychom zjistily, jak se zlepšujeme, nebo nezlepšujeme. Uvidíme, jak jsme na tom po měsíci nicnedělání. Pak zase zaznamenáme velký pokrok,“ rozesmějí se obě hráčky.

„Není lepší to teď ošidit?“ ptám se žertem. „Teoreticky vzato ano, avšak prakticky rozhodně ne,“ odpinkne můj žert s úsměvem Kristýna.

To už jsme se přesunuli do tělocvičny, kde Simon nalepil na lavičku obyčejná brčka přesně pět centimetrů od sebe. Pak lavičku postavil tak, že nejvyšší brčko označuje výšku tří metrů, a Markéta s Kristýnou se budou snažit při výskoku dosáhnout co nejvýše.

Skoky i periferní vidění

Čím výše, tím lépe. Pokud se během přípravy Markéta s Kristýnou zlepší, budou se lépe prosazovat proti vysokým blokům soupeřek.

Do trenérových záznamů si obě volejbalistky zapisují výkony pár centimetrů pod tři metry a následně vyplňují i další kolonky testu.

Nakonec se přesunujeme do nafukovací haly na bechvolejbalové kurty, kde proběhne nácvik periferního vidění a rychlé reakce.

„Jedna hráčka nejprve míč přijme a ve chvíli, kdy jí druhá nahraje, se na mě podívá. Já budu držet v ruce jedno z těchto DVD a vy podle toho, jaké bude barvy, zasmečujete. Pokud bude modrá, hrajete ostrou diagonálu, fialová střed, zelená dlouhou diagonálu a červená lajnu. O.k.?“ ptá se Simon, jestli dívky pochopily.

Trenéra si dívky chválí

„Minulou sezónu nám moc nešla nahrávka. Simon vymyslel systém, v němž on nahazuje a já budu nahrávat. Snaží se, aby nám to něco přinášelo. Jelikož trénujeme každý den, někdy i víckrát, dělaly bychom pořád ta samá cvičení – takže to, že nám Simon vymýšlí pořád něco nového, je pro nás skvělé,“ pochvalují si Markéta s Kristýnou.

„Zajímá ho náš názor. Vysvětluje nám, k čemu je dobré, že děláme právě tohle. Snaží se, abychom pochopily, že to, co děláme, má nějaký smysl. Nechce, abychom trénovaly jako ovce a po hodině a půl odešly a neměly tušení, proč jsme tady byly,“ dodávají.

První z tréninků před olympijskou sezónou tak mají Markéta Sluková s Kristýnou Kolocovou za sebou. Podle všeho velmi úspěšně.


Zvětšit mapu: beachvolejbalistky trénují v pražských Záběhlicích

autor: pka
Spustit audio