Balené vody obsahují pesticidy, odhalil test Jana Tuny. Zavřen byl kvůli tomu jeden pramen

25. září 2020

Balená voda se stala součástí našich životů, přestože pitná voda teče z kohoutku. Jak moc je vlastně voda z plastu kvalitní?

Voda balená má bezpochyby své výhody. Na svém kontě má ale i spoustu minusů. Například velmi podstatně zatěžuje životní prostředí. Po jejím vypití po ní zůstává obrovské množství odpadu. V neposlední řadě stojí i dost peněz. Přesto ji mnozí pijí raději než vodu z kohoutku.

Láhev vs. kohoutek

Pořad A DOST! TelevizeSeznam.cz se na kvalitu balených vod zaměřil již před několika lety. Provedené testy potvrdily, že mnohde teče lidem z kohoutku kvalitnější voda, než jakou si mohou koupit v obchodě.

Jan Tuna, autor a moderátor pořadu, uvádí jako příklad vodu v Mladé Boleslavi a okolí. „Voda, která pramení uprostřed lesů v dostatečné hloubce a vzdálenosti od zemědělské půdy, je tak dobrá, že se nemusí ani nijak upravovat. Neobsahuje chlór ani není ošetřena UV zářením. Kvůli snížení obsahu manganu a železa prochází pouze pískovou filtrací. Splňuje tak požadavky na vodu kojeneckou.“

Prohřešky balených vod

Do nového testu balených vod bylo zařazeno 31 vzorků z různých kategorií. Pro každou z nich přitom platí různě přísné limity. Laboratoře Vysoké školy chemicko-technologické v Praze pod vedením Jany Hajšlové a Vladimíra Kocourka otestovaly balené vody pitné, pramenité, minerální a kojenecké.

Mezi malé prohřešky by se daly počítat zbytky po chloraci. Neznamená to ale, že by vody byly chlorované, jako se to někdy děje u vody kohoutkové, šlo jen o nepatrné zbytky po čištění potrubí, které následně nebylo řádně propláchnuto.

Mnohem závažnějším proviněním ale byly zbytky pesticidů v některých balených vodách, bohužel i v těch určených pro malé děti.

Výsledku testu:

  • Z kojeneckých vod dopadl nejhůře kvůli přítomnosti pesticidů Rajec kojenecký od Kofoly.
  • Pět pramenitých vod od firmy Fontea (Aqua Bella pramenitá, ARO pramenitá, K Clasic Aqua Bella pramenitá, Tanja a Tesco pramenitá Aqua Bella) byly kvůli přítomnosti pesticidů staženy z prodeje. Makro aTesco je přestaly prodávat úplně. Kaufland a Penny pouze stáhly z prodeje testované šarže. Pramen, který byl kontaminovaný, byl zavřen.
  • Nejlepší kojenecká voda byla K Clasic privátní značky Kauflandu.
  • V kategorii pramenitých dopadla nejlépe Bonny neperlivá voda pramenitá a Albert Bonny pramenitá voda neperlivá. Obsahovaly ale chlorečnany.
  • Nejlepší minerálkou byla voda Vittel dovážená z Francie. Výborně ale dopadly i třikrát levnější Magnesia, slovenská Gemerka a K-Jarmark Hanácká kyselka. 
  • Mezi balenými pitnými vodami obstála nejlépe Neperlivá voda z Vesety Kyšice, i ta ale obsahovala chlorečnany.

Přítomné pesticidy

Rezidua pesticidů byla nalezena celkem v sedmi vzorcích vod. Pět z nich vyrábí pro různé obchodní řetězce jako jejich privátní značky firma Fontea z Veselí nad Lužnicí. Všechny vody ale pocházejí z jednoho zdroje v CHKO Třeboňsko. Za dobrou zprávu by se dalo považovat to, že se postižené řetězce k problému postavily čelem.

Čtěte také

„Buď vody úplně stáhly z prodeje, nebo odstranily alespoň předmětnou šarži. Firma Fontea si sama vlastními testy přítomnost pesticidů potvrdila a na základě toho uzavřela kontaminovaný pramen. Dokonce zjistila, že došlo k nedodržení ochranného pásma při zemědělském postřiku.

Řetězec Makro se nechal slyšet, že bude od výrobce požadovat testy všech šarží, než je uvede do prodeje. Firma Fontea se k takovému testování zavázala s tím, že zemědělská společnost s okamžitou platností přestane pesticidy u vodního zdroje používat ,“ říká o dopadech testu Jan Tuna.

Bohužel byla rezidua pesticidů nalezena i v kojenecké vodě Rajec a v pramenité vodě Rajec. „Kofola, která vodu vyrábí, zatím nedělá žádná opatření. Přitom se rezidua pesticidů v Rajci objevují opakovaně.“

Spustit audio

Související