Babišovy dobré vztahy s Macronem nebo Merkelovou jsou mýtus, říká politolog Kratochvíl

9. červenec 2019

Mezinárodní politiku studoval na několika univerzitách a v oboru byl jmenován profesorem. Petr Kratochvíl je výzkumníkem v Ústavu mezinárodních vztahů, který také vedl. V pokročilejším věku se rozhodl vystudovat navíc teologii, která je prý s politikou úzce spjatá.

Dění v Česku podle Petra Kratochvíla unijní představitelé pozorně sledují. A dobře si uvědomují, že možný nástupce ČSSD ve vládě, Tomio Okamura, má blízko k Marine Le Penové.

Česká diplomacie často jen blokuje, ale vlastní řešení nemá, tvrdí bývalý diplomat Janyška

Frans Timmermans

Česko od července předsedá visegrádské čtyřce. Premiér Babiš ocenil výhody našeho členství ve skupině naposled, když se Praze společně s Varšavou a Budapeští s podporou Říma podařilo zablokovat cestu do vedení Evropské komise nizozemskému politikovi Fransi Timmermansovi. Mělo by Česko spoléhat na svazek V4, nebo by bylo lepší z této spolupráce vycouvat?

„Obzvlášť pezident Macron to velmi dobře vnímá,“ říká Kratochvíl a vysvětluje, že Andrejem Babišem (ANO) proklamované vynikající vztahy s vrcholnými představiteli Evropské unie jsou jen mýtus, který premiér v českém kontextu rozšiřuje.

„Není to pravda, ty vztahy – a dobře to bylo vidět na nedávném summitu EU – jsou takřka na bodu mrazu,“ hodnotí politolog.

Petr Kratochvíl má za to, že česká unijní politika, která vše řeší striktně prostřednictvím visegrádské čtyřky, není správná. Tažením proti Fransi Timmermansovi, kandidátovi do čela Evropské komise, jsme podle něj ničeho nedosáhli. Nakonec byla na pozici šéfky Komise navržena Ursula von der Leyenová.

„Orbán a další v našem regionu si zřejmě myslí, že když je von der Leyenová matkou sedmi dětí a je z konzervativní strany, bude automaticky sdílet jejich světonázor,“ komentuje Kratochvíl a připomíná, že německá politička ubytovala ve svém domě syrského uprchlíka, což se smýšlením představitelů středoevropského regionu příliš nekoresponduje.

Roman Joch: Konzervatismus není ideologie, je to životní postoj

Roman Joch

Politik, publicista a ředitel Občanského institutu Roman Joch rád provokuje svými konzervativně radikálními názory. „Konzervatismus není ideologie, je to životní postoj,“ říká. V poslední době ale ubírá směrem k realističtějšímu nahlížení politické i společenské situace.

Sám by si prý domů uprchlíka vzal. Na univerzitě v Římě chodil do uprchlického centra a intenzivně s běženci spolupracoval.

Politolog teologem

Ke studiu na teologické fakultě, pro které se rozhodl ve vyšším věku, ho přivedly osobní důvody. „Pocházím z libelárního křesťanského prostředí,“ vysvětluje. Na druhou stranu si ale čím dál víc uvědomuje, že řada pojmů, se kterými teologie pracuje, jsou klíčové i pro politiku.

„Například otázka naděje. To je termín, který v politologických učebnicích nenajdete, ale je vlastně naprosto centrální pro to, abychom pochopili politické chování řady lidí,“ dodává.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Petrem Kratochvílem, který mluvil třeba také o pozici levice v Evropě nebo proč je rád, že už není šéfem Ústavu mezinárodních vztahů.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související