Babiše jsem na hackathon nezval. O placené zakázky v projektu dálničních známek neusilujeme, říká podnikatel Vondráček

10. únor 2020

„Naším cílem nebylo získat zakázku zadarmo, ale upozornit na její nesmyslnost, nesystémovost a předraženost,“ říká  Tomáš Vondráček, IT podnikatel a organizátor hackathonu, při kterém dobrovolníci zdarma naprogramovali IT systém k elektronickým dálničním známkám. Za ten měl stát původně zaplatit 401 milionů korun.

„Pokud stát může něco používat zdarma, v případě, že to bude právně a technicky průchozí, proč by to měl kupovat někde jinde za peníze?“ ptá se host Osobnosti Plus.

Čtěte také

Kód, který programátoři a dobrovolníci v rámci hackathonu napsali, se podle něho může, nebo také nemusí použít. Jeho firma ale o honorované zakázky nebude usilovat.

„Aby nás nikdo nemohl osočit z toho, že jsme to dělali s nějakým cílem. Naopak jsme nabídli těm, kteří to vyhrají, že jim poskytneme podporu. Stejně jako ji poskytujeme státu,“ dodává majitel agentury Actum.

Dvojitá výhra

Podle Vondráčka zatím není jasné, jestli stát IT systém na provoz nových dálničních známek vyvinutý programátory pod jeho vedením zužitkuje. Pokud ne, za prohru to prý považovat nebude.

„Pokud bude výsledek takový, že si stát vyvine řešení úplně bez nás, pouze inspirován naší aktivitou, a to řešení bude v normálních relacích, řekněme v řádech desítek milionů, bude to výhra. 

„A pokud součástí toho řešení bude použití něčeho z toho, co jsme vyvinuli my, a tím pádem zlevnění o další část, protože se nebude muset vyvíjet a platit znovu, je to dvojitá výhra. Ale ne nutná,“ dodává Vondráček.

Osobně jsem ho nepozval

Na hackathon se přišel podívat premiér Andrej Babiš (ANO). Podle některých hlasů akci využil v rámci své propagace.

Čtěte také

„Osobně jsem ho nepozval. Napsal mi jeho mluvčí Marek Prchal, jestli se může premiér přijít podívat. Uvědomil jsem si, že se nechci stát nástrojem Babišovy propagace, ale zároveň jsem měl zájem o medializaci. Proto jsem veřejně vyzval k návštěvě opoziční politiky. Přišel pouze Ivan Bartoš (Piráti), který tam strávil asi 4 hodiny, a byla to velice plodná diskuse,“ připomíná.

„Je tady nemalá část veřejnosti, která si všimla a hodnotí, jakým způsobem Babiš marketingově manipuluje se svými příznivci. Ale myslím si, že lidé, kteří dokážou vnímat informace z více stran, si všimli, jakým způsobem se snaží v té situaci bruslit a jakým způsobem to dál prezentuje. Není to fér. A na této akci je to vidět,“ myslí si podnikatel.

Je zvyklý na to, že se mu vše podaří? Myslí si, že premiér Babiš dosazuje do křesel ministrů odborníky? Jaký má stát přístup k IT zakázkám? Nejen na tyto otázky Barbory Tachecí odpovídal podnikatel Tomáš Vondráček.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.