Babiš: Polepší si všichni. Zrušení superhrubé mzdy poznají na výplatní pásce

Sněmovna podpořila zrušení takzvané superhrubé mzdy. „V téhle bezprecedentní krizi jsme přesvědčeni, že musíme dát lidem jistotu, podpořit je a garantovat jim příjmy,“ obhajuje rozhodnutí poslanců premiér Andrej Babiš (ANO) ve vysílání Plusu. 

Místo suprhrubé mzdy se má od příštího roku zdaňovat pouze hrubá mzda sazbou 15 procent a u lidí se mzdou asi nad 140 000 korun měsíčně část příjmů nad tuto hranici sazbou 23 procent.

Čtěte také

„Každý zaměstnanec dostane o 7 procent navíc čisté mzdy. Polepší si všichni, ale hlavně ti nízkopříjmoví – tím daňovým bonusem, ale hlavně snížením daně z příjmu,“ zdůrazňuje premiér.

„Děláme opak, než dělala pravice v roce 2009,“ naráží na tehdejší ekonomickou krizi a dodává: „Máme nejlepší veřejné finance v Evropě. Já vím, o čem mluvím, na rozdíl od těch lidí, kteří mě kritizují.“

Babiš: Jsou různé studie

Babiš uvádí dopad na státní rozpočet v objemu asi 52 miliard korun. Návrh státního rozpočtu na příští rok s tím ale nepočítá. Dopady na veřejné rozpočty vyvolaly kritiku nejen z opozice, ale i z koaliční ČSSD.

Čtěte také

Podle výpočtu Národní rozpočtové rady bude zrušení superhrubé mzdy podle Babišova návrhu znamenat výpadek celkových daňových příjmů 88 miliard korun. „Můžeme se odvolávat na různé studie,“ reaguje ve vysílání Plusu premiér.

„Podstatné je, že jsme podporovali zaměstnance prostřednictvím firem a teď dostanou peníze poprvé na výplatní pásku. Taky jsme schválili stravenkový paušál,“ dodává premiér.

Na dva roky? 

Babiš ve vysílání Plusu zopakoval, že jde o opatření, které má platit pouze dva roky.

Čtěte také

„Je to napsané v důvodové zprávě, která šla do sněmovny. Je to můj politický veřejný závazek,“ zdůrazňuje premiér.

Podle komentátora serveru Aktuálně.cz Davida Klimeše to ale nemusí platit: „Je to pouze v té důvodové zprávě, není tam žádný paragraf. A málokterá vláda nastoupí s tím, že zase radikálně zvýší daně. Nejspíš to zůstane.“

Co říká Andrej Babiš na debatu o evropském rozpočtu a fondu obnovy? Poslechněte si v audiozáznamu.

autoři: Tomáš Pavlíček , kac
Spustit audio