Až Fico půjde za svědka Gyurcsányovi

19. listopad 2007

Politici by měli jít příkladem, nechal se slyšet v nedělních Otázkách Václava Moravce slovenský premiér Robert Fico. Řeč byla zrovna o kulturním odcizování Slováků a Čechů v jazykové oblasti.

Fico by problém mladších generací porozumět jazyku sousedního národa řešil osobním přístupem, nikoliv případnými kvótami ve vysílání elektronických médií. A že on osobně příkladem jde, se na místě snažil potvrdit ilustrací z vlastní rodiny - syn se ho prý už nejednou zeptal co které české slovo znamená a on byl připraven mu napomoci. Vztahy mezi Čechy a Slováky patnáct let po zániku společného státu nekomplikují žádné větší problémy a pokud Roberta Fica a jeho hostitele Mirka Topolánka něco rozděluje, určitě to není národnost, ale odlišné ideologické zakotvení. Oč srdečněji se slovenský premiér tvářil o den dříve, kdy šel v Mariánských Lázních za svědka na svatbě svého levicového souputníka Jiřího Paroubka.

To slovensko-maďarské vztahy zdaleka nejsou tak idylické. A pokud by se občané měli nechat inspirovat osobním příkladem politiků, o němž byla na začátku řeč, výsledek by mohl být hodně žalostný. Především pokud by měly být následovány příklady lídrů slovenské vládní koalice. Vladimír Mečiar válčil před lety se slovenskými Maďary po celou dobu svého premiérování, druhý Ficův koaliční partner, šéf slovenských nacionalistů Ján Slota neřekl na adresu Maďarů - ať už těch za hranicemi nebo toho půlmilionu jeho maďarsky mluvících spoluobčanů na jihu Slovenska - nikdy nic hezkého, naopak nelichotivých výroků je celá přehršel. A pokud jde o samotného předsedu vlády, ten za rok a půl existence svého kabinetu nedokázal najít společnou řeč se svým jinak ideově spřízněným partnerem v Budapešti Ferencem Gyurcsányem, a co hůř - sám Fico nedávno ostře vystoupil proti maďarskému prezidentovi László Sólyomovi, který prý zneužil soukromou návštěvu Slovenska k politickým cílům.

V této atmosféře navštívila minulý pátek Slovensko, přesněji Štúrovo na slovenské-maďarských hranicích, šéfka maďarské diplomacie Kinga Gönczová. Se svým hostitelem, slovenským ministrem zahraničí Jánem Kubišem se shodla na tom, že slovensko-maďarský dialog musí pokračovat. Toto konstatování se dostalo do titulků některých zpráv z onoho setkání. Jiné zdůrazňovaly fakt, že si ministryně Gönczová postěžovala na protichůdnost vzkazů, které Bratislava vysílá do Budapešti. Na jedné straně je podle ní slyšet zlobné poznámky a pak jsou zde gesta a vzkazy, že by bylo dobré udržovat vztahy na vysoké úrovni. Kubiš Gönczové na místě oponoval, když zdůraznil, že dvojaké signály nevycházejí z vlády, neboť ta má jen jeden program, a signály, které vláda vysílá, jsou signály pozitivních kroků.

Vztahy medzi Slovenskem a Maďarskem, doslova špatné od nástupu Ficovy vlády, sa zhoršily mimo jiné kvůli nedávnému usnesení slovenského parlamentu o neměnnosti takzvaných Benešových dekretů, které po druhé světovéj válce zasáhly do práv příslušníků maďarské menšiny. Gönczová v pátek v Štúrovu usnesení bratislavské Národní rady nepřímo kritizovala. Nešlo sice o iniciativu vlády - ta možná formálně opravdu vysílá pouze pozitivní signály, jak řekl ministr Kubiš -, ale bylo to dílo Slotovy Slovenské národní strany, která je součástí vládní koalice. A opírá-li se Ficův kabinet i o hlasy této partaje, musí s údivem budapešťských politiků nad nečitelností bratislavské vlády počítat. Ať prostě ministr Kubiš udělá cokoli, jeho úsilí je nutně poznamenáno nepřátelskou dikcí přinejmenším jedné z koaličních stran. Ostatně právě extrémistický nátěr SNS způsobil loňské pozastavení členství Ficovy sociálně-demokratické strany Směr ve Straně evropských socialistů.

Navzdory všem potížím na nejvyšší úrovni se mosty mezi Slováky a Maďary, nebo přesněji - abychom si nic nenalhávali - především mezi Maďary na maďarské a Maďary na slovenské straně stavějí. A to doslova. Oba ministři v Štúrově podepsali dohodu o výstavbě dvou silničních mostů přes pohraniční řeku Ipeľ. Lídr maďarské menšiny na Slovensku Pál Csáky si od toho slibuje hospodářské oživení v oblasti, která je postižena vysokou nezaměstnaností. Ze spojení obou břehů řeky budou v konečném důsledku profitovat lidé bez ohledu na národnost. Tomuto impulsu pro ekonomiku regionu by měli tleskat jak Maďaři, tak Slováci. Alespoň ti místní, když už to tak necítí Slota a jeho strana.

Budapešť si ve vztahu k Bratislavě ještě bude muset počkat na dobu, která bude přát takové kvalitě vztahů, jaké dnes panují například mezi Maďarskem a Rumunskem. Ačkoli i ty zatěžuje výbušné téma početné maďarské menšiny v Rumunsku, již před lety vznikla tradice společných zasedání vlád obou zemí. Po tom prozatím posledním, které se uskutečnilo před několika dny, Maďarsko například oznámilo, že po novém roce zpřístupní bez omezení svůj pracovní trh občanům Rumunska.

Navzdory širokým úsměvům šéfů diplomacií Slovenska a Maďarska, kteří si prý i telefonují, když je potřeba, se zdá, že hodně vlažné vzájemné vztahy budou ministrem Kubišem pouze temperovány přinejmenším do příštích voleb. S trochou nadsázky se dá říct, že situace bude optimální, až Rober Fico půjde za svědka Ferenci Gyurcsányovi. Obávám se, že nastane-li tato situace, jejich role už budou obsazeny jinými politiky. To v tom lepším případě.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .
Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio