Astrologie, horoskopy... a zločin. Takový je seriál Vraždy v kruhu s Ivanem Trojanem v hlavní roli

20. leden 2015

Spisovatelka Iva Procházková při své práci dlouho nahlížela do dětské duše, dnes při psaní nahlíží do duší obětí a vrahů. „Vždy jde o neuvěřitelná lidská dramata,“ neskrývá. „Kořenit začínají už na úrovni dětí a mládeže, právě z té doby si neseme největší porážky do dalšího života.“

To, co se nám v dětství nepovede, nebo to, co později v dospělosti nedokážeme – to všechno může vyústit v křivdy, které mohou být fatální nejen pro nás, ale i pro lidi kolem. „Každý zločin má kořeny v minulosti – a velmi často jsme je zapomněli. Na vyprávění zločinu mě nejvíc láká právě psychologie, ať už oběti, nebo vraha,“ říká Iva Procházková.

Někdejší autorka dětských knih se nyní pustila do psaní detektivek pro dospělé. Na přelomu roku vyšla její kniha Vraždy v kruhu – s podtitulem Muž na dně. „Jde o jakýsi nultý příběh seriálu, v němž představuju jednotlivé hrdiny,“ popisuje spisovatelka. Že vám jméno Vraždy v kruhu něco říká? Není divu – Česká televize podle scénáře Ivy Procházkové natočila kriminální seriál.


Mezi představiteli hlavních rolí seriálu Vraždy v kruhu najdete třeba Ivana Trojana, Richarda Krajča nebo Simonu Stašovou.

Astrologie, to není osud! zdůrazňuje spisovatelka

Seriál Vraždy v kruhu má 12 dílů, stejně jako kolik je znamení zvěrokruhu. Náhoda? Nikoliv. „Astrologie mě vždycky zajímala,“ neskrývá Iva Procházková. „Zajímá mě hlavně astropsychologie, pomáhá mi zvládat problémy denního života.“

03297687.jpeg

Právě astrologie hraje v seriálu Vraždy v kruhu významnou roli. Jednou z hlavních postav je astroložka a samotný hlavní vyšetřovatel Holina se astrologii nebojí zapojit do vyšetřování. „Zkouší zjistit, z jakých motivů byl zločin spáchán a zda tyto motivy nemohou souviset s datem narození oběti nebo zločince,“ odkrývá spisovatelka a scenáristka.

„Každá tendence, kterou člověk v rodném horoskopu najde, je sklonem. Moderní astrologie dnes nepředurčuje,“ zdůrazňuje. „Osud není nemilosrdný! Astrologie pomáhá prohlubovat pozitivní tendence, a ty, které nás brzdí, nejprve umožňuje si uvědomit a následně je řešit. A to je báječné,“ říká. „Po celý život se dostáváme do stejných problémů, jen na jiné úrovni. Když si to uvědomíme – a k tomu dopomůže astrologie – můžeme se některých problémů zcela zbavit.“

Astrologie je věda, říká spisovatelka

Z internetových diskusí k seriálu Vraždy v kruhu jako by se zdálo, že Češi nejsou astrologii a podobným vědám zas až tak nakloněni. Čím to je?

„Češi jsou nejzvykovější národ v Evropě. Jsme zvědaví, ale poměrně konzervativní. A bylo-li jednou určeno, že astrologie má místo v nedělních přílohách pro ženy, tak to tak je!“ parafrázuje Iva Procházková myšlení většiny Čechů. „To, že tu máme asociaci astrologů plnou profesorů, už nikoho nezajímá.“

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.