Andrej Babiš: Musíme zavést povinné očkování 60+, možná už i 50+

26. listopad 2021
Výrok týdne

Premiér v demisi Andrej Babiš na čtvrteční tiskové konferenci po jednání vlády, kde bylo oznámeno vyhlášení nouzového stavu, mluvil také o nutnosti povinného očkování.

Jsme přesvědčeni, že musíme zavést povinné očkování. Povinné očkování pro profese ve zdravotnictví, sociálních službách, hasiče, vojáky a policisty. A taky pro seniory 60+, dokonce na základě vývoje hospitalizace na JIPkách jsme přesvědčeni, že možná povinnost očkovat se by mohla být od věkové kategorie 50+.

Andrej Babiš

„Do jisté míry mne to překvapilo, protože jsme od vlády v minulosti slýchávali, že očkování nikdy nebude povinné. Ale chápu, že se epidemie ani proočkovanost nevyvíjí v Česku příliš příznivě. Institut dobrovolnosti a přístupu k bezplatné vakcíně jsme ale stále náležitě nevyužili,“ říká ve Výroku týdne předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Čtěte také

Dodává, že dnes je naočkováno přes 70 procent populace, podle doporučení WHO pro variantu delta je to stále málo, potřeba by byla alespoň 83 procent populace.

„Za sebe bych jako první krok preferoval zvažovat mimořádné očkování pro vybrané profese. Dokonce termín mimořádného očkování známe a máme, ale nevyhlašuje se. Je to očkování pro mimořádné situace. Nedovedu si představit ještě víc mimořádnou situaci než je covid-19. A jsou profese, které jsou ve větším riziku ohrožení,“ vysvětluje.

Nová varianta nu?

Může být argumentem pro povinné očkování i mladších lidí výskyt úplně nové varianty nu na africkém kontinentě? Nese totiž mimořádný počet mutací a první případy zaznamenali už i v Belgii.

„To si nemyslím, že je tím signálem. Protože vidíme, že se musíme ,bát‘ i té naší delta varianty,“ odpovídá Chlíbek.

„Už dřív se objevily nové mutace koronaviru v Africe a ne všechny se plošně rozšířily po Evropě. Spíš je to o tom, že covid neustále prochází vývojem, takže je o to větší důvod nechat se očkovat,“ dodává Roman Chlíbek.

Celý Výrok týdne s Lucií Vopálenskou najdete v audiozáznamu. Hosty byli předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek a Marcela Konrádová z Katedry marketingové komunikace a public relations Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.  

autoři: Jan Burda , lup
Spustit audio

Související