Analytik Vrabel: Páté koloně dodávají informace přímo ruské zpravodajské služby. Cílem je rozvrácení našeho ústavního demokratického systému

16. srpen 2023

„Lidé, kteří nenašli uplatnění v této společnosti nebo byli neúspěšní, cítili se být zhrzení, sehráli roli užitečných idiotů a pomohli infikovat společnost dezinformačním virem,“ říká datový analytik a expert na dezinformace František Vrabel. Jeho společnost Semantic Visions mapuje a analyzuje 90 procent světového informačního obsahu, mimo jiné i dezinformační válku proti Západu vedenou Ruskem. (repríza)

Podle Vrabela není u dezinformací problematické to, jestli jsou pravdivé nebo nepravdivé. Proto taky není na místě používat z angličtiny přejatý pojem fake news, který automaticky označuje informaci jako nepravdivou. „Ty nejlepší dezinformace jsou napůl pravdivé a napůl nepravdivé, respektive jsou skoro celé pravdivé. Většinou jde spíš o interpretaci,“ upozorňuje Vrabel.

Dezinformace, které do Česka přichází, můžou přicházet přímo z ruského zdroje, u většiny případů však přímá linie neexistuje. Důvodem je především soustředění ruské propagandy na ruské obyvatele, které je třeba oslovovat jinými tématy.

Překvapení pro pátou kolonu

„Mezi ruskými a českými médii, které čítají asi 30 webů a které nazýváme pátou kolonou, není přímá linka. Ta je mezi ruskými zpravodajskými službami a touto pátou kolonou,“ popisuje Vrabel. U důležitých informací tak instrukce do Česka přichází přímo z ruských tajných služeb. „V dobách relativního klidu potom dezinformátoři vědí, co dělat. Cílem je totiž rozvrácení našeho ústavního demokratického systému,“ vysvětluje.

Čtěte také

Se začátkem války na Ukrajině se členové páté kolony opět postupně připojili ke Kremlu. „V prvních dnech to byl šok i pro její otrlé příslušníky. Nejdříve nevěděli, jak s tím naložit. Nicméně po několika dnech pochopili, že musejí držet krok s dárci ideologie a s těmi, kteří stojí za provozováním webů,“ říká Vrabel.

Od začátku května přitom v ruské propagandě probíhá útlum nepřátelské rétoriky a dezinformačních narativů vůči Ukrajině. V Česku však k takovému ústupu vůbec nedochází, naopak tlak na českou společnost mírně narůstá. Podle Vrabela může jít o reakci Ruska na vojenské neúspěchy na Ukrajině.

Rusko teď své obyvatele připravuje na to, že denacifikace nebyla to hlavní.
František Vrabel

„Teď už je jasné, že se Rusům nepodaří Ukrajinu zcela podmanit,“ myslí si. Zmírnění narativu přitom může souviset i s původní linií propagandy, která kladla důraz na denacifikaci Ukrajiny. „Rusko teď své obyvatele naopak připravuje na to, že denacifikace nebyla to hlavní,“ dodává.

Svoboda slova vs. společenská zodpovědnost

S odkoupením Twitteru Elonem Muskem se do veřejné diskuze dostává otázka společenské zodpovědnosti vlastníků sociálních médií. Vyjádření Elona Muska směřují spíše k tomu, že se Twitter vzdá všech svých dosavadních zákazů a bude skutečně „platformou svobodného slova“.

Čtěte také

Podle Vrabela se ve společnosti vždycky šířily lži a taktické zprávy, jejichž cílem bylo zmanipulovat veřejnost. Problémem však v současnosti není samotné šíření zpráv, nýbrž jejich zveličení.

„Konkrétně Twitter má v tomto ohledu daleko menší negativní dosah než Facebook, který je na zveličení založený. Elon Musk o nebezpečí dezinformací velmi dobře ví a v minulosti se k tomu vyjadřoval. V jeho případě jsem optimistický, že rozhodne o tom, jak se mají algoritmy upravit. Stejný krok by měl udělat i Facebook. Ten je však pod vedením Marka Zuckerberga, který nemá ponětí o nějaké společenské zodpovědnosti. Ti, kteří algoritmy neupraví dobrovolně, by měli být omezeni regulací,“ dodává Vrabel.

Poslechněte si celou Osobnost Plus Barbory Tachecí v audiozáznamu. (repríza)

autoři: Barbora Tachecí , arych

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.