Americký Senát vyzývá ke změně vztahů ke Kubě

24. únor 2009
Zblízka

Washington musí změnit svůj vztah ke Kubě. Vládu k tomu vyzývá americký Senát. Je ale žádoucí, aby prezident Obama zrušil obchodní embargo, které Amerika vůči jedné z posledních bašt komunismu udržuje už skoro půl století. Zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka se na tento problém podíval z blízka a vydal se přímo za kubánskými emigranty do Miami na Floridě.

Vít POHANKA:
Je večer a kousek od centra Miami se můžete cítit jako na Kubě. Téhle čtvrti se koneckonců říká Malá Havana, její hlavní tepnou je osmá ulice, které tady ale nikdo neřekne jinak, než španělský /nesrozumitelné/.

Gilbert CAVERA:
Miami je jako Kuba, s tím rozdílem, že je tady dost jídla a svoboda.

Vít POHANKA:
Uvádí mne do obrazu třiačtyřicetiletý emigrant Gilbert Cavera.

Gilbert CAVERA:
Můžete tady žít třeba dvacet let a nemluvit vůbec anglicky.

Vít POHANKA:
Říká Gilbert, majitel klubu Lacaze de Tulla. Gilbert je praktický člověk, podnikatel, který nemá o smyslu amerického embarga valné mínění.

Gilbert CAVERA:
Když vám někdo něco říká o embargu vůči Kubě, mluví o iluzi. Embargo neexistuje. Na Kubu můžete dostat zboží ze Spojených států přes třetí zemi.

Vít POHANKA:
Vysvětluje Gilbert. Znamená to ale, že by prezident Obama měl embargo zrušit. "To je trochu jiná věc," říká alespoň emigrantský veterán Eduardo Perés. Z Kuby odešel hned po nástupu Fidela Castra k moci a v roce 1961 se dokonce zúčastnil nezdařené invaze exilových ozbrojenců v zátoce Sviní. Emigranti nesnášejí, když se Castrovi dělá ústupek, aniž by za to stárnoucí komunista musel cokoliv nabídnout, jestli je nebo není embargo účinné, je jedna věc, ale umožnit komunistické vládě, aby si neprávem připsala politické body, je věc druhá. Záleží ale vůbec na tom, co si kubánští exulanti myslí. Přinejmenším v době voleb určitě ano. Florida patří mezi státy, které mohou o prezidentovi rozhodnout, jak ukázaly docela dramaticky volby v roce 2000. Kubánci tvoří významnou a disciplinovanou skupinu voličů. Tradičně sice hlasují pro republikány, ale při posledních volbách loni na podzim to bylo jinak. Šedesát procent jich volilo pro Obamu a čtyřicet procent pro republikána Johna McCaina. Současně jich ale sedmdesát procent hlasovalo pro republikánské zástupce v Kongresu. Podle Eduarda Perése tím dávají Kubánci prezidentovi jasný signál.

Eduardo PERÉS:
Chceteli dialog s Kubou, v pořádku, ale nevzdávejte se jednostranně embarga, o tom totiž rozhoduje Kongres, a proto v něm chtějí mít Kubánci zástupce, kteří určitě nebudou vůči Havaně nějak vstřícní.

Vít POHANKA:
Edaurdo Perés tak sice čeká určité uvolnění pravidel, třeba pro cesty za příbuznými na Kubu a posílání peněz, ta se totiž za prezidenta Bushe v posledních letech výrazně zpřísnila. Ale nějaká jiná podstatnější změna amerického vztahu ke Kubě není podle něj zatím na místě. Neočekává ji mimochodem ani Martin Palouš, český velvyslanec při OSN, který se vztahům Kuby s okolním světem věnoval už jako velvyslanec ve Washingtonu.

Martin PALOUŠ, velvyslanec ČR při OSN:
Myslím si, že bilaterální relace asi k nějakému pohybu dojde, ale je to věc oboustranná, velice záleží také, jaké signály budou přecházet /nesrozumitelné/ Havany a tam holt musíme ještě chvilku počkat, co se stane.

Vít POHANKA:
V Malé Havaně kousek od centra Miami tak možná zaslechnete známou kubánskou písničku Guantanamera, ale v dohledné budoucnosti bude zřejmě kubánská hudba jedním z velmi mála artiklů, který se bude ve Spojených státech volně šířit. Embargo, které platí pro vývoz, stejně jako pro dovoz jiného zboží z Kuby, podle všeho jen tak nezmizí. Vít Pohanka, Český rozhlas, Miami.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: vpo
Spustit audio