Ambasáda USA ocenila romského aktivistu. Čeněk Růžička dostal cenu za lidská práva

8. prosinec 2017
Zprávy

Romský aktivista Čeněk Růžička dostal cenu Alice Garrigue Masarykové za lidská práva. Předal mu ji nový americký velvyslanec v Česku Stephen B. King. Růžička ocenění získal za dlouholetou snahu vybudovat památník romského holokaustu v Letech u Písku, kde v současné době stojí vepřín.

„Cenu udělujeme panu Růžičkovi za neúnavnou podporu obětem romského holokaustu a za svůj dlouholetý boj za vybudování důstojného památníku na místě koncentračního tábora v Letech,“ řekl velvyslanec během ceremoniálu ve své rezidenci. Pro něj samotného šlo o jednu z prvních aktivit od středy, kdy se oficiálně ujal úřadu.

Česká vláda posepsala smlouvu o odkoupení vepřína koncem listopadu, a to právě na popud Růžičky a dalších aktivistů. Stát za budovy a pozemky zaplatí 450 milionů korun. Na místě vznikne důstojný památník romským obětem.

Jak připomíná ČTK, americké velvyslanectví založilo tradici udílení Ceny Alice Garrigue Masarykové v roce 2004. Velvyslanci ji každoročně předávají v termínu kolem 10. prosince, na nějž připadá Mezinárodní den lidských práv.

Cena pojmenovaná po dceři prvního československého prezidenta vyjadřuje uznání osobnostem nebo organizacím, které se mimořádně zasloužily o rozvoj lidských práv v České republice a svou podporou sociální spravedlnosti a obranou demokratických svobod vytvářejí otevřenou občanskou společnost.

autor: jsv
Spustit audio