Alergie se objevuje v jakémkoli věku. Jak může pomoct akupunktura?

17. březen 2023

Jaro už je skoro za dveřmi, ne všichni se ale radují. S obavou vyhlížejí jarní měsíce zejména alergici. Proč je úder alergií největší právě na jaře? Jak si od nepříjemných projevů alergie pomoct? Kdy je nejlepší podstoupit alergologické testy? A existuje vůbec nějaká prevence? „Základem je cítit se dobře, usmívat se a dělat si radost. Jakmile je totiž naše tělo v nerovnováze, může se to rozjet nedobrým směrem,“ radí imunolog.

Alergie se dá definovat jako porucha imunitního systému. „Naše imunita si začne myslet, že něco, co je pro nás přirozené, je nebezpečné, a vyvine proti tomu imunitní aktivitu, kterou pociťujeme jako alergické obtíže,“ vysvětluje na úvod imunolog Martin Hospodka.

Čtěte také

Největší úder alergií přitom přichází na jaře, kdy alergiky trápí pyl jarních stromů. Potíže se projevují svěděním očí, kýcháním, rýmou nebo kašlem, což je mnohdy obtížné odlišit od běžných respiračních infekcí, které jsou v tomto období časté.

Mnohdy naštěstí stačí pořídit si antihistaminika v lékárně. „Účinné jsou ale i jednoduché oplachy či obklady. Nejnovější vědecké poznatky navíc říkají, že na alergickou sezonu se dá připravit i pomocí akupunktury,“ vypočítává lékař. Častým problémem u pylových alergií jsou ale bohužel doprovodné alergie na různé potraviny.

Zkřížené alergie

„Pylové zrno totiž obsahuje komponenty, které jsou vlastní i celé řadě potravin rostlinného původu. Mohou to být ořechy, kořenová zelenina nebo ovoce. A s tím, jak má imunita pořád snahu se zlepšovat, stane se, že časem vyvine reaktivitu i na tyto zkřížené alergeny.“

Alergie se přitom může objevit kdykoli. Dispozice má totiž podle předpokladů zhruba polovina populace. Spouštěčem je většinou infekce, velký stres nebo přílišná expozice alergenu, kterou imunitní systém už nedokáže zregulovat. „Věku pak odpovídá alergický projev. U nejmenších dětí jsou to často kožní nebo zažívací problémy. Ve škole jsou to alergické rýmy, kašle a průduškové potíže. V dospělosti jsou to pak zkřížené alergie, kožní potíže a dechové problémy,“ popisuje alergolog.

Být v rovnováze

Nejlepší čas nechat si provést alergologické testy je podle lékaře kdykoli. „Dnes už máme metody, pomocí nichž dokážeme otestovat alergii v jakémkoli ročním období. Obvyklé testování kožními testy je ale nejlepší provést na podzim.“

Důležitá je ale i prevence. „Základní cestou je cítit se dobře, dělat si radost, důkladně se vyspat, usmívat se každý den. Lehce se to řekne, ale je nutné sami sebe přesvědčit. Nikdo jiný to za nás neudělá. Musíme se snažit, aby naše tělo bylo v rovnováze. A pokud se to rozjede nějakým nedobrým směrem, měli bychom si dopřát odpočinek, abychom se zase vrátili do normálu,“ uzavírá Martin Hospodka.

Spustit audio

Související