Aerolinky chtějí přidat další řady sedadel. Šetřit budou místem na nohy

3. květen 2017

Americké aerolinky nejspíše nepotěší cestující. A to především ty korpulentnější. Dvě letecké společnosti totiž chtějí zmenšit prostor na nohy u některých sedadel.

Méně prostoru na nohy plánují Americké aerolinky AAL a to pro některá letadla v ekonomické třídě. Letecká společnost chce zvýšit počet sedadel například na palubě nových Boeingů 737 Max Jetliner. Ty budou mít o víc než deset sedadel více než jejich předchůdci. To omezení není ale tak drastické. Cestující by měli mít o pět centimetrů méně místa, konkrétně jim zbude 74 centimetrů.


Průměrný Američan važí 90 kilogramů a měří kolem 176 centimetrů

Úprava ale neplatí pro všechna místa. Omezení se dotkne tří řad sedadel ve střední části letounu. Na zbytku paluby by měli mít cestující naopak o něco víc místa. Úprava nového Boeingu 737 Max Jetliner se má dotknout i velikosti toalet.


Boeing 737 MAX je čtvrtá generace dvoumotorového proudového úzkotrupého dopravního letounu, který létá především na na krátkých a středních tratích.

Podobné opatření plánují i další letecké společnosti. Méně prostoru na nohy a tedy více sedaček chystají i aerolinky United Airlines. Tento krok znamená, že dvě větší americké letecké společnosti se přibližují nízkonákladovým společnostem. Ty ale prostor na nohy zmenšily ještě o něco více.

U letecké společnosti Spirit Airlines mají cestující jen něco málo přes sedmdesát centimetrů. Podle CNN je tak možné, že měné prostoru na nohy se stane novým standardem.

autor: bal
Spustit audio