Adrenalinové aktivity prověří vaši kondici

Radiožurnál pro vás připravil seriál reportáží o adrenalinových sportech a aktivitách. Drtivou většinu z nich si reportéři vyzkoušeli na vlastní kůži a často přitom přímo natáčeli. Tentokrát vás zveme na kolečkové lyže (navíc kousek za hranice), projížďku vznášedlem nebo jízdu v káře po sjezdovce. Vyzkoušíme si i skákání po vodní hladině a chůzi ve vzduchu.

Zkusili jste se někdy prohánět na kolečkových lyžích v bývalých hnědouhelných dolech? Pokud ne, vyzkoušeli jsme to za vás. Necelých padesát kilometrů od Drážďan najdete soustavu uměle vytvořených jezer – oblast Lausitzer Seenland. Krajina je to napohled trochu zvláštní. Díky absenci kopců a dobrému asfaltu láká milovníky kolečkových bruslí a také kolečkových lyží. Vyzkoušela si je Eva Rajlichová.

Na jablonecké přehradě Mšeno je k vidění zatím poměrně vzácná atrakce. Je to sportovní disciplína aquaskipping. Tedy sport, který umožní člověku přeskákat po hladině třeba celou nádrž, aniž by si namočil kotník. Potřebujete k tomu lehké hliníkové skákadlo se stupačkami, řídítky a zadní lištou, které pohání vztlaková síla vytvořená hopsáním. Svoje zážitky popisuje Lenka Šumová.

Známe je z filmů, poradí si s různorodým terénem i vodou a charakteristické jsou jejich burácející motory. Řeč je o vznášedlech, která se pomalu ale jistě stávají vyhledávanou atrakcí i v České republice. Tenhle adrenalinový zážitek pro vás vyzkoušel Nikola Bojčev.

Víte, kdo je to slacker? Česky by se dalo říct provazochodec, i když nechodí po klasickém laně, ale po tři až pět centimetrů širokém popruhu. Slackery vídáme v parcích, kde půl metru nad zemí někdy snad i porušují fyzikální zákony. Díky pružnosti lana se na něm dají dělat zajímavé a často i nebezpečně vypadající kousky. A to nejen v parku mezi stromy, ale i vysoko ve skalách. Chůzi po pružném laně si vyzkoušel reportér Jan Herget.

Teď vás trochu povozíme po jedné sjezdovce v Orlických horách. V Říčkách je totiž v létě v provozu lanovka a kromě toho, že vozí na hřeben turisty nebo cyklisty, nabízí také adrenalinové potěšení. Půjčí vám tam speciální káru a na ní si můžete sjet červenou sjezdovku. Pak už je jenom na vás, kolik hormonu strachu si pustíte do krevního oběhu. O svoje pocity se s vámi podělí Jiří Fremuth.


Zobrazit místa, kde si můžete vyzkoušet adrenalinové sporty, na větší mapě

autoři: leš , era , jht , nib , Jiří Fremuth
Spustit audio