Aby záda ani hlava nebolela

25. prosinec 2004
iŽurnál

S počítačem pracuje polovina zaměstnanců v České republice a málokterý z nich si nestěžuje na bolesti za krkem, hlavy, zad. Můžeme ale dělat leccos pro to, aby náš toho bolelo co nejméně. Co?

Sedavou práci máme podle lékařů vyvažovat sportem a také dodržovat pravidelné přestávky. Neznamená to zapovídat se s kolegyní, ale jít si třeba na 10-15 minut uvařit čaj nebo dojít pro poštu. Pro plundrování svého těla máme totiž podle Stanislava Malého z Výzkumného ústavu bezpečnosti práce dost času.

Když budeme několik hodin nepřetržitě sedět u počítače, ztuhnou nám totiž nohy, krk, může nás začít bolet hlava a slzet oči.

Problém se týká celkem 54 procent Čechů, kteří s počítačem pravidelně nebo občas pracují. Přitom před sedmi lety to bylo 40 procent. A desetina Čechů si navíc podle průzkumu agentury AISA svůj život bez počítače už nedokáže představit. Práce nebo hra s počítačem baví 21 procento Čechů. Co nejvíc trpí při práci s počítačem? Odpovídá psychiatr Karel Nešpor, který se problémům s prací u počítače také věnuje.

Většímu komfortu přispěje i dobrá židle, dobré osvětlení a hlavně postavit si monitor tak, abych se nemusela nijak natáčet. Ergonomové se také shodují na tom, že ...

anebo třeba ony počítačové hry, na které mají teď o Vánocích děti i dospělí času spoustu. I když jste ale v té největší střílečce, po nějaké době stiskněte pauzu a jděte se projít. Po jaké době? Ony zásady vyjmenovává Karel Nešpor.

0:00
/
0:00

Pokud ale děláte něco monotónního, třeba přepisujete data ze smluv nebo dokončujete účetní uzávěrku, měly by být přestávky častější.

Na soutěž samozřejmě ani o Vánocích nezapomeneme. Minule jsme se vás ptali, jak se říká automatickému vyhledávači v internetových stránkách. Jde o fulltext a správnou odpověď znala i Jaroslava Zollpriesterová z Mostu. Od portálu Seznam dostane tričko a hrnek. Těšit se na něj můžete i vy, pokud víte, jakým anglickým slovíčkem se říká nevyžádané elektronické poště. Právě o té budeme mluvit příští týden. Pište na elektronickou adresu pořadu izurnal@rozhlas.cz.

Partnerem sobotního iŽurnálu je internetový portál Seznam.cz.

autor: ark
Spustit audio