2000 hektarů lesa shořelo na Brači kvůli odhozené cigaretě

12. srpen 2003
Vysílání v Chorvatsku 2009

Policisté objasnili příčinu nedávného rozsáhlého požáru na Brači. 2000 hektarů lesa shořelo kvůli špatně uhašené cigaretě, kterou odhodila turistka z Francie. Chorvatští hasiči vyjíždějí k lokálním požárům každý den. I Chorvatsko totiž zasáhla nebývalá sucha. Úřady proto rozhodly o regulaci dodávek vody.

Policisté objasnili příčinu nedávného rozsáhlého požáru na Brači. Zjistili, že nekolikamilionové škody způsobila turistka z Francie, která odhodila špatně uhašenou cigaretu. Následný požár spálil 2 000 hektarů keřovitého porostu a borového lesa.

Chorvatské úřady omezily příděly pitné vody. Kvůli dlouhotrvajícímu suchu pouštějí zdejší vodovody a kanalizace do sítě menší příděly. S omezenou dodávkou vody musí počítat dnes v noci například lidé v oblasti Čiova.

Pouhých deset z osmi set chorvatských pláží nevyhovuje hygienickým normám. Nejčistší pláže má už dlouhodobě Primorsko-goranská oblast. Následuje Splitsko-dalmátská, Istrijská a Šibensko-kninská oblast. Za nevyhovující prohlásili hygienici pláž u Skradinu v oblasti Šibeniku.

Počasí v Dalmácii:
Zítra bude v Dalmácii opět vedro - teploty mají vystoupit až na 37 stupňů. Obloha bude většinu dne jasná, jen výjimečně se objeví mraky.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu