18 titulů v řadě získaly vodní pólistky ze Strakonic. Zkušenosti se předávají z generace na generaci, říká trenér

7. červen 2023

Strakonické ženy vládnou českému vodnímu pólu. Do své sbírky přidaly už osmnáctý titul mistryň republiky v řadě, v tomto ohledu nemají v Česku konkurenci. Navíc si vyzkoušely novou disciplínu a v reprezentačních barvách se zúčastnily kvalifikačního turnaje na mistrovství světa v plážovém vodním pólu.

Zdálo by se, že strakoničtí fanoušci mohou už vnímat úspěchy jako samozřejmost. Trenér a šéf strakonických vodních pólistů Marek Fügner to ale vidí jinak. „Zisk každé medaile je náročný. Není to jenom o fyzické přípravě, ale také o psychice. Čím víc titulů a zlatých medailí máte, tím je zodpovědnost vůči fanouškům větší,“ říká.

Trenér a šéf strakonických vodních pólistů Marek Fügner

Důležitá je podle něj i dlouhodobá příprava mladších kategorií, aby bylo možné tým neustále omlazovat. „Nesmíme dopustit generační propad, to by pro nás znamenalo ohrožení dominance v českém vodním pólu. Máme výborný tým dorostenek i starších žákyň, které aspirují na tituly v letošním roce. Myslím si, že strakonické vodní pólo bude ještě pár let fungovat,“ komentuje.

Za úspěchy strakonických pólistů vidí Marek Fügner ale ještě něco dalšího. „Je to o partě lidí, kteří u toho jsou. Ti, kdo se pólu věnovali na aktivní hráčské úrovni, se postupně stávají trenéry nebo funkcionáři klubu. To přináší ovoce v tom smyslu, že se přenáší lidské i herní zkušenosti na mladší generaci,“ myslí si.

„Snažíme se týmy stavět na našich hráčích, tvoří je odchovanci strakonického vodního póla, nemáme žádné hráče z jiných měst a zemí, jak to bývá u jiných týmů. Má to vliv na přípravu malých dětí, které denně vidí u bazénu hráče první ligy, sledují, jak trénují, a je to pro ně motivační prvek. Vidí se už také s medailemi na krku a chtějí pólo hrát. Navíc pořádáme společné akce, tábory, výlety, soustředění, a to je základ celého úspěchu,“ dodává.

Čtěte také

Strakonické vodní pólistky si vyzkoušely i novou disciplínu. V reprezentačních barvách se zúčastnily kvalifikačního turnaje na mistrovství světa v plážovém vodním pólu, které není tak známé jako to klasické. „Oficiálně se nazývá beach water polo. Rozdíl je v počtu hráčů a velikosti hřiště. Hraje méně hráček – tři v poli a jedna brankářka, hřiště je o něco kratší i užší,“ popisuje trenér.

Hra je podle něj extrémně rychlá a náročná na plavání. „V zásadě se jedná o rychlejší vodní pólo. Důvodem, proč se hodně prosazuje, je jeho větší atraktivita a dostupnost. Nepotřebujete tak velké zázemí, nepotřebujete velké bazény a speciálně pro beach polo se dá vyrobit nafukovací hřiště, které můžete postavit kdekoli, na řece, na rybníce, a může se z toho stát fajn zábava pro lidi,“ doplňuje Marek Fügner.

Celý rozhovor s trenérem a šéfem strakonických vodních pólistů Markem Fügnerem si poslechněte online.

Spustit audio

Související