Sedmnáctiletá Josefína Holá je podle trenérů největší nadějí českého vodního póla, chtěla by na olympiádu

4. červen 2023 08:53

Josefína Holá ze Strakonic začínala s vodním pólem už v mateřské škole. Jejím vzorem je Španělka Elene Ruiz Barrilová, která v sedmnácti letech vybojovala stříbro na olympijských hrách v Tokiu. Česká talentovaná hráčka by si také ráda zahrála pod pěti olympijskými kruhy, a to v roce 2028 v Los Angeles.

Josefína Holá je obránkyní týmu Asten Johnson Fezko Strakonice. Ke sportu se dostala už v pěti letech. „Ve školce jsem se seznámila s kamarádkou a její děda trénoval pólo. My navíc bydlíme u řeky a mamka chtěla, abych se naučila plavat, protože jsem se bála vody. Tak mě poslali s kamarádkou na pólo, že se naučím plavat a kdyžtak za pár let skončím, ale už jsem zůstala,“ vypráví.

Naštěstí pro české vodní pólo. To ji zaujalo natolik, že odmítla vábení trenérů z jiných sportů, třeba i ve Strakonicích hodně populárního basketbalu. „Chodili jsme se školou na atletické závody, trenéři lanařili děti na basket a další sporty, ale pólo mi zabíralo většinu volného času, takže už jsem nic jiného nezkoušela,“ popisuje.

Trenéři o ní říkají, že patří mezi nejvýraznější české vodní pólistky. Padlo dokonce i spojení největší český talent. „To já nevím, jestli jsem největší talent,“ usmívá se Josefína Holá. O olympijských hrách ale přemýšlí. „Bylo by skvělé, kdyby se tam náš tým dostal. Budeme se snažit, trénovat a uvidíme,“ dodává.

Čtěte také

A tak i v rámci projektu, který má české vodní pólistky nasměrovat k olympijským hrám v Los Angeles, vyrážejí hráčky trénovat za hranice České republiky. „Teď jezdíme pravidelně na soustředění na Slovensko, kde je centrum vodního póla,“ potvrzuje Josefína Holá.

V sedmnácti letech už má za sebou i reprezentační zkušenosti. Právě ty jí napovídají, že ke splnění olympijského snu má český tým před sebou ještě hodně dlouhou cestu. „Na mistrovství Evropy se většinou umisťujeme v druhé polovině, minule třeba na čtrnáctém místě, ale vždycky je dobré, když někam vyjedeme, zahrajeme si kvalitní zápasy, těžcí soupeři nám hodně dají,“ komentuje.

Právě ze Strakonic, kde žije a trénuje i Josefína Holá, si cestu až na olympijské hry, ale ve španělských plavkách, vybojoval Martin Faměra. Jeho jméno a příběh znají všichni, kdo se tomuto sportu ve Strakonicích věnují. „Pro strakonické kluky je to vzor. Co se týče žen, já obdivuji Elenu Ruiz ze Španělska, která je stejně stará jako já a už hrála na olympiádě, to je takový můj vzor,“ uzavírá Josefína Holá.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související