17. listopad na Radiožurnálu. Připomeňte si s námi Den boje za svobodu a demokracii

16. listopad 2021

Proč si ve svátek naladit nejposlouchanější stanici v Česku? Jako vždy pro vás připravujeme pestrou mozaiku reportáží a živých vstupů z míst, kde se před 32 lety odehrávaly klíčové okamžiky novodobých českých dějin. Listopad 1989 do studia přijdou připomenout i přímí aktéři tehdejších událostí a výrazné tváře sametové revoluce.

Živé vstupy našich reportérů

Po celý den pro vás budeme jako vždy sledovat všechny podstatné slavnostní okamžiky. Kromě tradičních pietních aktů se vám naši reportéři budou hlásit také z celodenní akce Korzo Národní, kterou pořádá spolek Díky, že můžem!

Čtěte také

Nevynecháme ani shromáždění spolku Milion chvilek pro demokracii na Staroměstském náměstí nazvané Cesta změny, odhalení busty prezidenta Václava Havla v Kavárně Slavia za účasti předsedy Senátu Miloše Vystrčila nebo podvečerní Koncert pro budoucnost z pražského Václavského náměstí.

A sledovat pro vás budeme i večerní slavnostní udílený Cen Paměti národa v Národním divadle.

Listopad po 32 letech

  • 9:05 Petr Miller hostem Lucie Výborné

Porevoluční politik Petr Miller se do povědomí veřejnosti dostal během listopadových událostí coby organizátor stávkového hnutí mezi dělníky. Byl posledním kovákem, ze kterého se pak stal ministr. Petru Millerovi právě vyšla kniha vzpomínek. Kde byl a co dělal ve chvíli, kdy komunista Miroslav Štěpán rozlítil svým projevem dělníky v ČKD? A proč vlastně odešel z vrcholné politiky jen pár let po sametové revoluci?

Šimon Pánek
  • 17:05 Šimon Pánek ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Mladší generace zná listopadové události roku 1989 jen zprostředkovaně. Jak bychom si je měli připomínat a vyhnout se přitom zbytečným oficialitám? Měla by se vzpomínka na studentskou revoluci obohatit i diskusemi nad dalšími problémy dneška, jako je boj s klimatickou změnou? Šimona Pánka, jedné z výrazných tváří listopadových studentských protestů a současného ředitele Člověka v tísni, se bude ptát moderátor Tomáš Pancíř.

Modlitba pro Martu

V 17:11 se ve vysílání Radiožurnálu symbolicky propojíme s ostatními stanicemi Českého rozhlasu prostřednictvím písně Modlitba pro Martu.

autoři: Radiožurnál , and
Spustit audio

Související