ZUŠ Střezina čeká na stavbu nových prostor. Zatím se dočkala jen budovy z papírových krabic

31. květen 2019

Na jedno odpoledne se ZUŠ Střezina v Hradci Králové dočkala nové budovy. Bohužel jen z papírových krabic, které symbolicky, před budovou školy Jih, postavily pohádkové bytosti. Právě tak upozornili žáci a učitelé školy na zpoždění dokončení její přestavby. Happening, který se uskutečnil při 10. ročníku akce Open Dwoor, sledovala reportérka Lucie Peterková.

Základní umělecká škola Střezina, kterou navštěvuje zhruba 2300 žáků, patří k největším v zemi. Na svou moderní budovu čeká čtvrt století.

V královéhradecké Střezině připravují prolog letošního ročníku celostátní akce ZUŠ OPEN

Smiling String Orchestra ZUŠ Střezina

Celorepublikový happening základních uměleckých škol ZUŠ OPEN si klade za cíl zviditelňovat práci a aktivity „zušek". Ve III. ročníku oslav umění a výchovy si to všichni užijí skutečně naplno, protože bude dokonce dvoudenní, v poslední květnový a v první, červnový den. 

Happeningu, který se nesl v duchu recese i kritiky radnice, přihlížely desítky příbuzných žáků, kteří společně se zaměstnanci, chtěli při tradiční školní akci Open Dwoor upozornit na nedostatečné zázemí.

Přestavba školy za zhruba 200 milionů korun sice loni v lednu začala, ale práce nabraly zpoždění a radnice se rozhodla smlouvu se stavební firmou Prima ukončit.

Firma loni na konci června od kontraktu odstoupila, zdůvodnila to špatnou projektovou dokumentací předloženou městem. A letos v březnu firma městu předala staveniště zpět.

Základní umělecká škola Střezina v Hradci Králové patří k největším v zemi. Na svou moderní budovu čeká čtvrt století

Od té doby magistrát, podle vedení školy, neměl konkrétní plán co dál.

Čtěte takéZákladní umělecká škola STŘEZINA

To se čerstvě změnilo a ředitel školy Karel Šust má od radnice první harmonogram prací pro všech sedm objektů.
„Zatím je slíbeno to, že ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku začne stavba parkoviště před areálem školy. A v první a druhém čtvrtletí roku 2020 budou už realizovány objekty 5, 6 a 7. A přitom se bude pokračovat v revizi zbylého projektu. Pakliže se ukáže, že na objektech 3 a 4 není zapotřebí dělat zásahy, tak se z celkového projektu vyjmou a zadají se jako samostatná stavba."

Prvním krokem má být výstavba nového parkoviště. Před hlavním vchodem vznikne podle plánu magistrátu za zhruba milion třista tisíc korun stání pro 15 aut.

Podle primátora města Alexandra Hrabálka z ODS se tedy bude stavět alespoň tam, kde to je jen trochu možné.
„Dohodli jsme se s panem ředitelem, že práce posuneme co možná nejvíce kupředu. Nicméně se pohybujeme v mezích stavebního zákona a v mezích zákona o veřejných zakázkách. A to je vždy pro město velmi obtížná a především časově náročná situace."

Magistrát nyní připravuje vypsání soutěže na stavební firmu, která parkoviště postaví. Chystá také revizi projektové dokumentace na tři ze sedmi objektů školy. Při jejich přestavbě chce využít už vydané stavební povolení. A práce provádět za provozu školy.

Pro přestavbu zbylých čtyř objektů školy radnice projekt předělá od samého počátku, přičemž bude muset znovu požádat o územní rozhodnutí a stavební povolení.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.