Zrestaurovaná opona turnovského divadla z konce 19. století je k vidění v liberecké oblastní galerii

18. červenec 2022

Oblastní galerie v Liberci vystavuje zrestaurovanou oponu turnovského divadla z roku 1874. Památka byla od roku 1935 nevhodně uložená a restaurátoři na její obnově pracovali od roku 2018.

Nová výstava v Oblastní galerii Liberec nabízí pohled na lidskou existenci prostřednictvím děl současných výtvarníků. Návštěvníci mohou vidět malby, kresby nebo sochy od Petra Nikla, Krištofa Kintery, polské výtvarnice Karoliny Lizurejové a dalších.

Díla se budou během dlouhodobě plánované výstavy obměňovat, jediný exponát, který po celou dobu zůstane je restaurovaná opona turnovského divadla. Návštěvníka uvede do pomyslného divadla svět.

Výřez z opony

Podle ředitele Muzea Českého ráje v Turnově Jana Prostředníka je to druhý největší exponát, který jejich muzeum vlastní. „Opona má 757 centimetrů na délku a na výšku 458 centimetrů. Takže je to druhý největší exponát z turnovského muzea,“ prozradil Jan Prostředník.

Co bylo pohnutkou pro vytvoření výstavy? Jaká další díla jsou součástí výstavy? Co všechno je na oponě z turnovského divadla vyobrazeno? Proč restaurování opony trvalo poměrně dlouho? A kdo je autorem díla? Poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související