Zpevněný břeh Ostravice v centru Ostravy umožní pořádání akcí pro větší počet lidí

29. srpen 2017
Zprávy , Zprávy

Ostrava zpevňuje břeh řeky Ostravice v centru. Konkrétně jde o slezskou část mezi Mostem Miloše Sýkory a loděnicí. Vedení radnice tam chce vytvořit podmínky pro pořádání různých akcí a přilákat k vodě více lidí.

"Reagujeme na zájem města, městských obvodů , soukromých subjektů i obyvatel města, aby se v bermě řekly mohly konat různé společenské, kulturní a sportovní akce. Při takových akcích je bohužel devastován travnatý povrch. Aby nedocházelo k jeho poškozování a vodní dílo plnilo svůj hlavní účel, kterým je ochrana před povodněmi, dojde ke zpevnění povrchu bermy, která následně odolá i několikadenní záplavě," informuje mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Podle Jaroslava Bednáře, provozovatele klubu, který je přímo naproti upravovanému úseku, má okolí Ostravice velký potenciál k rozvoji.

"Město to má zapotřebí, aby nábřeží bylo využívání a zabydleno. Teď záleží na městě a Povodí Odry, jestli akce budou povolovat a pořádat, nebo nechají lidi, ať si akce pořádají samy - nějaké vodácké akce, hudební, malé trhy apod. Inspirací by mohla být pražská Náplavka," říká Bednář.

Zpevnění břehu bude hotové nejpozději v listopadu. Bude to stát asi 12 milionů korun. Město chystá na této straně řeky také stavbu terasovitého posezení nebo úpravy zeleně.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio