ZOH 2014 jsou tu. Napětí, emoce i vítězství na Radiožurnálu

5. únor 2014

Zimní olympijské hry v Sochi jsou tu! Jak se bude dařit především českým sportovcům, sledují na místě naši reportéři. Určitě nejen pro fanoušky sportu bude třítýdenní zpravodajství ze Sochi napínavé a emotivní. Buďte s Radiožurnálem u toho!

Čím úspěšnější naše výprava bude, tím více bude mít desetičlenný tým sportovních reportérů a techniků práce. To ale žádnému z nich nevadí, ba naopak. Vždyť komentovat boje o olympijské medaile je pro kolegy ze sportovní redakce Radiožurnálu skutečným potěšením.

Zpravodajství i zajímavosti

Leccos jste z dějiště olympiády ve vysílání Radiožurnálu už mohli slyšet, ale od 7. února, kdy XXII. Zimní olympijské hry v Sochi oficiálně začnou, bude už mít zpravodajství z OH ve vysílání své pevné místo. Pravidelné shrnutí se bude už tradičně vysílat každou celou hodinu po zprávách.

Čtěte také

„V průběhu celého dne pak posluchači uslyší přímé reportážní vstupy a příspěvky v proudovém vysílání podle toho, co přinesou olympijské soutěže, pochopitelně především v návaznosti na vystoupení českých sportovců,“ říká šéf sportovní redakce Radiožurnálu Miroslav Bureš.

Reportéři budou zaznamenávat i rozmanité olympijské příběhy a přineseme také pravidelný zápisník Petra Vavroušky, který se bude pohybovat v zákulisí a podívá se po dějišti her a nejbližším okolí z jiné, nesportovní stránky. Na Radiožurnálu uslyšíte jeho „olympijský deník“ dvakrát denně.

Petr Vavrouška, zpravodaj v Polsku

Vše už je připravené

Aktuální dění na jednotlivých sportovištích budou komentovat dobře známé hlasy, jmenovitě Miroslav Augustin, Petr Kadeřábek, ‎Pavel Petr, Jan Suchan, Tomáš Kohout, Jan Kaliba a Michal Jurman. Neméně důležitou roli ale sehrávají na místě i přenosoví technici Roman Kollinger a Roman Růžička. Ti vyrazili spolu s některými reportéry do Soči s předstihem, aby společně připravili pro takřka třítýdenní vysílání potřebné technické zázemí.

Český rozhlas má olympijské studio v komplexu IBC, kde jsou umístěna studia téměř všech televizních a rozhlasových společnosti, které z her vysílají.

„V malé místnosti mají redaktoři vše potřebné pro svou práci. Prakticky neustále v ní sedí jeden ze dvou techniků, který odbavuje vysílání, a spolu s ním i jeden z redaktorů. Ten připravuje a moderuje pravidelné sportovní relace. Ostatní redaktoři se pohybují v terénu na jednotlivých sportovištích, odkud posílají do olympijského studia příspěvky nebo vstupují do vysílání živě,“ popisuje tvůrčí dění na olympiádě Miroslav Bureš, který ale tentokrát bude práci svých kolegů poslouchat z rádia.

Martina Sáblíková

Komentovat olympiádu je vzrušující

„Jako posluchač a divák se nejvíc těším na hokej,“ říká zkušený sportovní novinář, podle kterého je komentování olympijského zápolení „vzrušující, emotivní a nádherné – zvlášť pokud má dobrý konec“. Věřme, že happyendů bude v letos v Sochi požehnaně, vždyť na hry se vypravilo skoro devadesát reprezentantů České republiky, včetně rychlobruslařky Martiny Sáblíkové, obhájkyně dvou zlatých medailí z posledních her.

Před čtyřmi lety přivezli naši sportovci z kanadského Vancouveru ještě další čtyři bronzové medaile. Kéž se našim podaří zaznamenat podobný úspěch i v Sochi!

autor: anr
Spustit audio