Znojmo opět žije hokejem. Tamější Orli se probojovali do finále EBEL ligy

27. březen 2016

Zatímco v české hokejové extralize se nejlepší čtyři týmy připravují teprve na semifinále, jeden český klub se už chystá na boj o titul. Orli Znojmo se ve své páté sezoně v mezinárodní soutěži EBEL dostali do finále, ve kterém vyzvou obhájce titulu Salcburk. A spoléhat budou na bouřlivou domácí atmosféru, kterou bylo Znojmo vyhlášené i v době, kdy hrál klub českou nejvyšší soutěž.

Hokejový brankář Jan Lukáš strávil většinu letošní sezony v pražské Spartě. Těsně před začátkem play off ale bylo jasné, že v extraligovém klubu se kvůli velké konkurenci do branky nedostane. A tak se stěhoval. Moderní O2 arenu v hlavním městě vyměnil za znojemský zimní stadion.

„Když to porovnáte, tak v Praze mají lidé několik akcí, na které mohou chodit. V podstatě na co si vzpomenete, to tam je. Na Spartě tedy chybí taková ta domácnější základna, zatímco tady tím město žije,“ popisuje 22letý Lukáš rozdíl mezi pražskou Spartou a znojemskými Orly.

Jihomoravští fanoušci si mezinárodní soutěž EBEL oblíbili. Klub ji hraje pátou sezonu a každý rok se zvyšuje průměrná návštěvnost.

„Mně se líbí v tom, že je oproti extralize atraktivnější, rychlejší a padá v ní více gólů. Přijde mi navíc, že není tolik svázaná taktikou,“ srovnává fanoušek Michal Březina, který chodil na Orly i v době, kdy hráli českou nejvyšší soutěž.

Podobně to má i jeho kamarád Radek Šuhaj. Současný postup do finále připomíná extraligové časy Znojma i v tom, že hokej je ve městě jedno z hlavních témat hovorů.

„Znojmo tím žije a lidé chodí na hokej. Atmosféra je čím dál lepší,“ říká podporovatel Orlů.

Soutěž EBEL skutečně nabízí víc branek než česká extraliga. V semifinálové série Znojma s Lincem padlo v šesti utkáních čtyřicet gólů, tedy skoro sedm na zápas. Trenér Jiří Režnar by raději zažíval klidnější duely, brání mu v tom ale právě i bouřlivá atmosféra na stadionu.

„Euforii je vždycky třeba brzdit, ale je to těžké. To je jako zastavit koně při běhu na rovince. I na hráčích je vidět, že chtějí, jenže jsou z toho pak chyby,“ říká znojemský kouč.

autoři: dan , jkn
Spustit audio