Znojemští Orli stojí v EBEL lize proti gigantovi ze Salcburku. Jsou lidi jako my, říká útočník Tomas

9. duben 2016

Souboj Davida s Goliášem připomíná finále mezinárodní hokejové soutěže EBEL. Znojemští Orli se v něm utkávají s obhájcem titulu ze Salcburku. Český klub má rozpočet lehce přes třicet milionů korun, rakouský tým má peněz přibližně desetkrát víc. Na ledě však rozdíl zatím znát není, po čtyřech utkáních je finálová série vyrovnaná 2:2.

„Jsou to jen lidi jako my. Rozdíl mezi námi je možná v platech. Jsou to hráči jako my a když se dostanou do problémů, také panikaří,“ nemá z hokejových boháčů přehnaný respekt znojemský útočník Roman Tomas.

Na ledě jsou si hokejisté skutečně rovní, výstroj mají stejnou. Po tréninku sice většina hráčů Salcburku nasedne do lepších aut než členové jihomoravského týmu, při zápasech to ale najevo nedávají.

„Myslím, že ne. Prostě jsou to Kanaďané. Myslí si, že stvořili hokej. Dávají to pocítit, ale musíme se jim vyrovnat bojovností. Hrát do těla. A myslím, že je zlomíme,“ myslí si Tomas, že víc než z peněz čerpají zámořští hráči Salcburku sebevědomí ze svého původu.

Rakouské týmy často sázejí právě na kanadské hokejisty. Podle obránce Libora Šuláka jsou ale zámořští hráči Salcburku jiní, než u ostatních klubů.

„Oni hrají jiný hokej, než Dornbirn a Linz. Vesměs je to těžké. Mají šikovné útočníky, udrží se na puku v pásmu, vyhoví si. Hráči v Salcburku jsou prostě šikovní a je to na nich vidět,“ porovnal Šulák Salcburk s dalšími týmy, na které Orli narazili při cestě do finále.

Současný soupeř Orlů vyhrál v posledních deseti sezonách mezinárodní soutěže EBEL pět mistrovských titulů. Jako chudému outsiderovi série by mohli Znojmu fandit i fanoušci těch týmů, které už v sezoně nepokračují. Podle Tomase to tak ale nemusí být.

„Těžko říct. Možná někdo nemůže překousnout, že se český tým dostal do finále. Doufám, že to dotáhneme do vítězného konce a ten nádherný pohár, co je tam za tím plexisklem, si zvedneme,“ přeje si Tomas převzít trofej, která je vystavená při každém finálovém utkání.

autoři: Stanislav Zbyněk , dan
Spustit audio