Zlínský hokej zůstává čtvrt roku po sestupu bez šéfa, výběrové řízení úspěch nepřineslo

30. květen 2022 16:28

Z hledání nového generálního manažera hokejových Beranů Zlín se stála nečekaně dlouhá sága, která stále není u konce.

Po sestupu do první ligy hokejový klub Berani Zlín v březnu oznámil, že provede velké změny ve vedení a to nejen personální, ale taky systémové. Po dvou letech, tedy od konce Martina Hostáka, chce znovu obsadit pozici generálního manažera, který by klub vedl a za výsledky zodpovídal.

V uplynulých sezonách byly pravomoce rozdělené mezi víc lidí a nebylo jasné, kdo co má konkrétně na starosti. Nového generálního manažera měla ve výběrovém řízení vybrat pětičlenná komise, ve které byli zástupci tří majitelů klubu - těmi jsou město Zlín, spolek Berani Zlín zaštiťující mládežnické týmy a taky stavební firma PSG.

"Výběrová komise měla za úkol doporučit valné hromadě výběr kandidáta na pozici generálního manažera hokejového klubu. Samotné rozhodnutí jmenovat generálního manažera spadá do kompetencí valné hromady společnosti Berani Zlín s.r.o. Výběrová komise nevybrala většinovou shodou žádného zájemce. Pro valnou hromadu společnosti tak není doporučen žádný uchazeč," uvedl zlínský magistrát.

V hokejovém klubu nemá žádný z vlastníků většinu, největší podíl 49 procent má město, spolek Berani Zlín vlastní 41 procent akcií a firma PSG má desetiprocentní podíl.

"Dle názoru vedení města je nezbytné v současné situaci provést personální změny ve vedení klubu. Město Zlín bohužel nemůže jednoznačně prosadit svůj názor, protože je vlastníkem menšinového podílu," uvedla dále zlínská radnice v prohlášení.

V pětičlenné komisi byli dva zástupci města - Bedřich Landsfeld z hnutí STAN a Miroslav Chalánek z ODS. Dále dva zástupci spolku Berani Zlín Tomáš Valášek a Petr Čajánek. A taky ředitel společnosti PSG Juraj Surovič.

Do výběrového řízení se přihlásila desítka uchazečů, jejich jména představitelé klubu souhrnně neoznámili. Svou přihlášku ale sám potvrdil podnikatel a bývalý brankář Robert Hamrla.

Veřejná je dále informace, že o manažerskou pozici usiluje Patrik Kamas, tedy jeden ze tří dosavadních jednatelů klubu. Právě on taky zhruba před měsícem za klubové vedení mluvil na tiskové konferenci, při které představoval kádr pro příští sezonu a komentoval další manažerská rozhodnutí.

Po úvodních pohovorech s kompletní desítkou uchazečů komise výběr zúžila a z druhého kola už měla vybrat jediného kandidáta, k tomu ale nedošlo a vhodného generálního manažera bude muset zvolit až přímo valná hromada, která je naplánovaná na první polovinu června.

Na zprávu o neúspěchu výběrového řízení už reagovali taky zástupci fanoušků. Reakci zveřejnilo na svých facebookových stránkách fanouškovské uskupení vystupující pod názvem Žlutomodří, které sdružuje především fanoušky z takzvaného kotle, kteří se nejhlasitěji podílí na atmosféře zápasů zlínských hokejistů.

Toto sdružení už na začátku roku sepsalo petici požadující kompletní výměnu vedení, v jiném případě prý přestane klub aktivně podporovat. V novém prohlášení fanoušci zdůraznili, že jejich slova stále platí a to i pro případ, že v nově zvoleném vedení bude někdo z toho starého, byť třeba v jiné funkci. To by se tedy týkalo třeba zmiňovaného Patrika Kamase.

"Nebudeme klub podporovat, pokud bude někdo ze současného vedení pokračovat v řízení hokejového klubu. Chceme, aby nový GM převzal zodpovědnost a práci vykonával na plný úvazek a sám si sestavil tým svých spolupracovníků, kteří se mu budou zodpovídat," uvedl na Facebooku spolek Žlutomodří.

Spustit audio

Související