Zlínská zoo vystavila betlém, lidé ho naposledy viděli v 80. letech. Autor je neznámý

S vystavením betlému nyní souhlasil Národní památkový ústav, který je vlastníkem historického mobilárního fondu zámku Lešná.

Zlínská zoologická zahrada vystavila pouze o tomto víkendu historický dřevěný betlém ze sbírek tamního zámku Lešná.

Betlém, jehož původ je neznámý a pochází zřejmě ze začátku minulého století, byl naposledy vystaven v 80. letech. Kastelánka ho nyní objevila v jedné z krabic před pár dny, řekl dnes ČTK zaměstnanec zoo Tom Divilek.

Zoologická zahrada pyšná na supy. Zlínská zoo slaví 70 let, chce se lišit od jiných

Zoologická zahrada ve Zlíně posílá supy do Bulharska

Zoo vznikla v parku, který obklopoval zámek v Lešné, ročně ji navštíví na 600 tisíc lidí.

"O betlému toho moc nevíme, je dřevěný, asi to bude dílo nějakého místního řezbáře," uvedl Divilek. Betlém byl naposledy vystaven v 80. letech minulého století v kapli zámku. V posledních letech o něm zaměstnanci zahrady a zámku nevěděli. Postavy betlému jsou nabarvené, některé jsou vysoké až 30 centimetrů.

S vystavením betlému nyní souhlasil Národní památkový ústav, který je vlastníkem historického mobilárního fondu zámku Lešná. Po víkendu bude betlém opět uložen do zámecké sbírky. "Je možné, že ho zapůjčíme třeba na zámek do Vizovic, kde mají sbírku betlémů, aby ho mohlo vidět víc lidí," uvedl Divilek.

Betlém byl nyní vystaven za sklem v Tyrolském domě u příležitosti tradičních adventních dílen v zoo. "Pořádáme je vždy o týden dříve, aby se lidé mohli na advent připravit a nazdobit si své domovy," uvedl Divilek.

Lidé si mohli vyrobit dekorace z tradičních i nezvyklých materiálů. Zdobili perníčky, vyráběli dekorace z papírových sáčků, ozdoby na stromeček z těstovin či zápichy do květináčů. "Každý rok jsou výrobky nové. Lidé k nám chodí pravidelně a každý rok si odnášejí úplně jiné věci, kromě tradičních adventních věnců," řekla ČTK organizátorka Jana Svobodová.

zdroj: ČTK

Související