Zimní olympijské hry na internetu

8. únor 2002
iŽurnál

V pátek začaly v USA zimní olympijské hry, a tak se nelze vyhnout tomuto tématu ani v iŽurnálu. Na internetu totiž dostanete úplný informační servis, historii, výsledkové listiny. No a nejdřív zavítáme s naším seriálem o internetu v různých zemích světa do Norska.

Seriál, který jsme minule začali situaci na internetu v Austrálii, se dnes přesune zpátky do Evropy. Dagmar Dostalíková byla celý podzim v Norsku, kde pracovala v jedné účetní firmě v Oslo.

Jinak ale Dagmar Dostalíková popisuje tamní počítačové znalosti stejné jako tady - většina lidí umí na počítači pracovat, dovnitř vidí jen málo z nich a také jsou lidé, kteří počítač nepoužívají vůbec. Pokud byste hledali nějakou norskou stránku, pak musíte za jméno dát koncovku .no, takže třeba stránka s informacemi o Norsku jako takovém má adresu odin.dep.no - je to hlavní stránka, která propojuje informace z vlády a parlamentu.

Sport patří určitě v těchto dnech mezi nejfrekventovanější témata rozhovorů. Zimní olympijské hry a hlavně případné úspěchy našich sportovců ale najdete i na internetu, a protože se hry odehrávají převážně v noci, internet bude to nejjistější médium hned po ránu.

.. abyste mohli zkontrolovat, kolik si Česká republika odveze medailí. I na ty české weby se půjdeme podívat, nejdříve by ale bylo slušné představit ten neoficiálnější web - web Mezinárodního olympijského výboru - olympic.org . Tam máte stejně jako všude materiály o jednotlivých sportech, medailistech...

Pokud vás to bude zajímat, můžete si počíst o historii olympijského ohně a další perličky. Pak je tu ale oficiální zpravodajský web Olympics.com . Čekají vás tam portréty některých sportovců. Z těch českých třeba Jan Železný. Na Olympics.com si také můžete objednat lístky na jednotlivé závody a podívat, zda ještě vůbec nějaké jsou. A možná vás bude zajímat, jak velká zima je zrovna teď v Salt Lake City.

Ale k webům s koncovkou cz: Český rozhlas 1 - Radiožurnál je generálním partnerem a na olympiádu odjelo 5 redaktorů, natočí toho určitě hodně, a tak toho hodně budeme dávat i naše webové stránky . Najdete tam rozhodně hodně zpravodajství a také komentáře, na místě bude šéfovat Petr Souček.

Pro sportovní fanoušky jsou ale také připraveny kvízy, ankety. Do Ameriky odjel i Petr Vavrouška, který nasává atmosféru a sbírá zajímavosti a pro Radiožurnál píše Americký deník. Pokud ho nestihnete ve vysílání, přepis najdete samozřejmě i na internetu.

Nicméně hlavním mediálním internetovým partnerem Českého olympijského výboru je idnes.cz. Na webové adrese olympiada.idnes.cz najdete zpravodajství, představení olympijského města a samotných her. Nechybí interaktivně zpracovaný program ZOH, základní údaje o sportovištích nebo ohlédnutí do historie zimních olympiád.

Rozhodně bychom neměli zapomenout na domovskou doménu Českého olympijského týmu olympic.cz . Ta je v provozu už hezkých pár měsíců a s místopředsedou Karlem Bauerem jsem o nich mluvila už v létě. Tenkrát se ještě leccos dolaďovalo.

Teď už by měl být Olympic.cz plný informací o historii olympijských her, kompletní výsledkový servis za celou jejich historii, stejně tak chaty se sportovci a popis jednotlivých sportů. Na Olympic.cz ale neustále nabíhají i zprávy z olympijských her. Kromě kompletního výsledkového servisu na Olympicu by se vám mohly líbit i informace od konkrétních sportovců.

Je škoda, že prakticky všechno důležité se odehrává v noci, i proto možná leckdo zavítá na internet. A to ještě nevíte, že Olympic.cz bude plněn přímo z Českého olympijského domu a bude v něm umístěna i webová kamera.

Jak už jsem říkala, s Bauerem jsem naposledy mluvila v létě. To mi slibovali, že na Olympic.cz budou i rozhovory se sportovci, nějaké tam už jsou, ale plnou zátěž zřejmě sekce zažije právě na olympiádě. Jsou už nějaké rozhovory domluvené?

Vzkaz můžete napsat v sekci Diskuze.

Ještě stojí za to připomenout, jaké služby jsu pro vás připraveny po dobu zimních olympijských her mimo internet. Na mobilním telefonu najdete žádané informace pomocí SMSek, wapu nebo zvláštní infolinky. Eurotel vás chce nalákat speciální infolinkou, na které budou průběh her komentovat hokejoví hráči. Na tuhle linku můžete posílat také vzkazy národnímu týmu ve formě SMS. Zákazníci si budou moci objednat zasílání textových zpráv s výsledky soutěží nebo využít speciální sekce na firemním wapportálu.

I zákazníci Paegasu najdou na firemním wapovém portálu zvláštní sekci - budou tam aktuální výsledky, zprávy ze zákulisí ale i přímé přenosy z hokejových zápasů a běhu na lyžích. I tady máte možnost objednat si textové zprávy a také loga s olympijskou tématikou. Mobilující na Oskaru najdou zpravodajství z olympiády také na wapu a to v sekci Právě dnes.

Dnes doporučujeme k návštěvě web mladoboleslavské automobilky . Web na adrese byl nominován na nejlepší web firmy nebo instituce na výročních internetových cenách Český zavináč 2001. Škoda Auto by na ocenění měla zajisté právo: Kromě toho, že si můžete na stránce sestavit své ideální auto, najdou tu zábavu i ti, co auto zakoupit nehodlají. Je tu pexeso, zprávy z motosportu, tapety nebo třeba lexikon technických výrazů. Mezi nejlepší firemní weby byly nominovány také weby Justice.cz a Ministerstvo vnitro . Justice.cz aneb web ministerstva spravedlnosti také soutěží o nejlepší internetovou službu, popere se s eBankou a mapami na Atlasu . Ostatní nominace se od Radiožurnálu dozvíte po 20. únoru, kdy se ceny vyhlašují.

A jsme už úplně na konci, zbývá prozradit vám výsledky soutěže z minulého dílu: Ptali jsme se vás, v jakém případě platíte daň z nemovitosti. Odpověď zní: Pokud jste se v uplynulém roce stali majitelem nějaké nemovitosti. Odpověď nám přišla od Jana Galajdy z Kladna a Josefa Puchnera ze Znojma. Oba se mohou těšit na knihu Tipy a triky pro Microsoft Excel od nakladatelství knihy.idnes.cz .

Dnes soutěžíme o knížky od nakladatelství Computer Press . Získáte je, pokud správně odpovíte na otázku: Co je cílem ve sportu zvaném curling? Své odpovědi můžete posílat na e-mailovou adresu pořadu izurnal@cro.cz . Na ní také uvítáme vaše připomínky a náměty k pořadu.

Příští téma: autoškoly, levný benzín, katalogy aut

autor: ark
Spustit audio