Zikmund 100. To je název výjimečné výstavy, která začne v neděli v Papírně Plzeň

13. únor 2019 14:28

32 zemí a 130 tisíc kilometrů. To mají za sebou mladí cestovatelé Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek z Plas na severním Plzeňsku, kteří se loni vydali na dobrodružnou cestu po stopách legendární dvojice Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka.

Plzeňský rodák Miroslav Zikmund oslaví 14. února. sté narozeniny. Jiří Hanzelka by je oslavil loni v prosinci. A právě u té příležitosti se uskutečnila nejen cesta mladých dobrodruhů, ale bude i výstava, která tuto cestu dokumentuje.

Čtěte takéVše o Miroslavu Zikmundovi na webu Českého rozhlasu

Výstava začne v Papírně Plzeň v neděli 17. února a k vidění tam budou hlavně fotografie, ovšem ne jen tak obyčejné. Mladí cestovatelé se svým štábem hledali místa, odkud fotili Hanzelka a Zikmund. Snažili se s odstupem víc než půlstoletí vytvořit snímky se stejnou kompozicí. O všech těch místech četli v knihách a denících Hanzelky a Zikmunda, pak fakta porovnávali se současností. Velký rozdíl byl v počtu lidí: „V roce 1960 bylo na světě o čtyři a půl miliardy lidí méně, což se projevuje především v Indii a Indonésii.“ Záměrem výstavy je srovnání časově vzdálených fotografií.

Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek sice nejeli Tatrou 805 jako jejich slavní předchůdci, ale expedici zahájili na náměstí Republiky v Plzni v Tatře 87, kterou Hanzelka a Zikmund během první expedice projeli Afriku. Cesta Z100 ale sleduje druhou cestu po Euroasii, kterou Hanzelka a Zikmund absolvovali mezi roky 1959 a 1964.

Autem, vlakem nebo i na koni

Mladí muži z Plas procestovali Blízký východ, Indii, Nepál, Sumatru, Japonsko a asijskou část někdejšího Sovětského svazu. Na start své cesty do Turecka se dopravili normálně letadlem. Což jim ušetřilo dost času. Pak už cestovali čím se dalo: autem, vlakem, na motorkách, lodích, koních nebo i na velbloudech. Sebou měli několik triček, dvoje kraťasy a žabky. Zbytek výbavy tvořila technika. Lukáš měl na starosti fotografování a Tomáš zase deníkové zápisky. Oba vybrali 162 dobových snímků, které jejich slavní předchůdci pořídili, lokality našli a zaznamenali jejich proměnu.

Výpravu přežili sice bez úhony, ale bezproblémová rozhodně nebyla. Třeba na Sumatře spadl Tomáš Vaňourek do třímetrové škarpy a pohmoždil si několik žeber. A v Thajsku je zase uvěznil tajfun. Což jim ale nakonec přišlo i vhod, protože si alespoň trochu odpočinuli. Během cesty totiž běžně spali jen čtyři hodiny denně.  

Kromě této velké výstavy bude v rámci projektu Zikmund100 celý letošní rok ve znamení besed a vyprávění o cestách. Několik jich bude v rodném městě Plasy a další akce jim postupně přibývají v diářích. Zúčastní se i cestovatelských festivalů a přednášek v sálech škol a měst.

Výstava v Papírně Plzeň potrvá do 17. března. Expozice zahrnuje celkem 200 fotografií, artefakty z cest i speciální program pěti smyslů.

Na počest Miroslava Zikmunda

Kromě výstavy si Město Plzeň připomíná sté narozeniny plzeňského rodáka Miroslava Zikmunda i dalšími akcemi. Slavný cestovatel a spisovatel oslaví jubileum ve čtvrtek 14. února. Na jeho počest bude vlát na radnici prapor města. Významné výročí si Plzeň připomněla už v lednu na městském plesu, který nesl název Po stopách legendy - 100 let Miroslava Zikmunda.

Miroslav Zikmund je od roku 1994 držitelem ocenění historické pečetě města Plzně, v roce 1999 se stal čestným občanem města.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio