Žena chce 10 milionů po expolicistovi, který jí při automobilové honičce omylem zastřelil dceru

20. leden 2016

Případ bývalého policisty Jiřího T., který v roce 2012 při automobilové honičce na pražské Strakonické ulici omylem zastřelil mladou ženu, zítra projedná soud. Za usmrcení z nedbalosti muži hrozí až šest let vězení. Expolicista přes svého advokáta vzkázal, že s obviněním nesouhlasí. Soud bude rozhodovat i o odškodnění pro matku zemřelé dívky.

Policisté se před čtyřmi lety snažili zastavit kradené auto. Řidič Václav Hlinovský jim ale ujížděl a Jiří T. po autě pětkrát střelil. Trefil 25letou spolujezdkyni Michaelu.

„Informace z obžaloby mám takové, že matka zemřelé poškozené uplatnila nárok na náhradu škody ve výši 10 240 000 korun. Posuzování nároku probíhá v rámci dokazování, takže se k tomu blíže nemohu vyjádřit,“ sdělil e-mailem soudce Lukáš Slavík z Obvodního soudu pro Prahu 5.

Advokát matky Jan Salmon v SMS zprávě oznámil, že se k věci nebude vyjadřovat: „Na pokyn klienta nebudeme do vynesení rozsudku kauzu komentovat.“

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) nejdříve případ dvakrát odložila s tím, že policista Jiří T. nepochybil. Žena se ale se smrtí dcery nesmířila. Advokát Salmon se proto obrátil na Nejvyšší státní zastupitelství, které loni nechalo případ znovu otevřít.

„Kontrola skončené věci provedená Nejvyšším státním zastupitelstvím potvrdila pochybnosti o možném zavinění. Výsledkem této kontroly byl závazný pokyn dozorovému státnímu zástupci, aby doplnil prověřování. Na základě tohoto pokynu státní zástupce konal a posléze podle našich informací zahájil trestní stíhání konkrétní osoby,“ řekl nedávno mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Hájil se tím, že dívku neviděl

Proč GIBS případ původně dvakrát odložila, nechtěla její mluvčí Radka Sandorová komentovat. Sdílnější nebyla ani Štěpánka Zenklová, mluvčí městského státního zastupitelství, které kauzu dozoruje.

„Věc byla opětovně otevřena, neboť Nejvyšší státní zastupitelství v rámci kontroly shledalo, že prověřování nebylo úplné. Podrobnější informace nebudeme poskytovat do doby, než bude zahájeno hlavní líčení,“ sdělila Zenklová.

Jiří T. se celou dobu hájil tím, že mladou ženu v autě neviděl. Prý byla skrčená na sedadle. Jak se ale píše v obžalobě, vidět ji mohl:

„Obviněný přitom ke střelbě, kterou zasáhl zadní část vozidla, přikročil, aniž by předtím řádně zkontroloval vnitřní prostor tohoto vozidla. V důsledku toho poškozenou, která se nacházela vpředu na místě spolujezdce, nezaznamenal a následně vedenou střelbou ji usmrtil.“

Bývalý policista přes svého advokáta Michaela Sonntaga vzkázal, že s obviněním nesouhlasí. Více se prý k případu nebude vyjadřovat.

Řidič ukradeného auta Václav Hlinovský dostal u soudu za řízení pod vlivem drogy podmínku. Jak soud rozhodne v případě Jiřího T., bude jasné během několika týdnů.

autor: mch
Spustit audio