Zemřel bývalý polský primas kardinál Józef Glemp

26. leden 2013
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Ve věku 83 let zemřel ve Varšavě na nádorové onemocnění bývalý polský primas kardinál Józef Glemp. Během jeho působení na vrcholném postu polské katolické církve došlo v zemi k přelomovým změnám.

Glemp byl primasem během vyhlášení výjimečného stavu v Polsku generálem Jaruzelskim, později pomohl připravit jednání mezi komunisty a opozicí u takzvaného kulatého stolu, která vyústila ve vypsání prvních poválečných částečně svobodných voleb v roce 1989. Byl také vlivným stoupencem integrace Polska s Evropskou unií.

„Co mohlo vyrůst pod tak velkým dubem, jako byl primas tisíciletí kardinál Wyszyński? Jedině muchomůrka!“ Tímto žertem kardinál Józef Glemp, který ve Varšavě ve věku 83 let podlehl zákeřné chorobě, vzpomínal na skutečnost, že 10 let pracoval jako Wyszyńského sekretář a po jeho smrti ho ve funkci polského primase nahradil. A nebyla to doba nijak snadná.

Do úřadu nastoupil v roce 1981, necelých 5 měsíců před tím, než komunistický vůdce Polska generál Wojciech Jaruzelski vyhlásil v zemi výjimečný stav. Chtěl tak utlumit rostoucí vliv antikomunistické odborové organizace Solidarita.

Polský kardinál Józef Glemp hovoří před portrétem polského rodáka papeže Jana Pavla II. Archivní snímek z 20. června 2004

Józef Glemp zastával názor, jak se později ukázalo pragmatický, že by církev měla vyjednávat s jakoukoli vládou, tedy i komunistickou. Od počátku výjimečného stavu vyzýval všechny strany ke klidu, ukončení násilí a zažehnání bratrovražedných střetnutí Poláků. Vysloužil si za to od stoupenců opozice a emigrantských kruhů ostrou kritiku, dokonce mu svého času přezdívali soudruh Glemp. Přitom se polská obdoba naší STB snažila 15 let získat kardinála ke spolupráci. Neúspěšně.

Primas Glemp se později jako zástupce katolické církve podílel na přípravě jednání u takzvaného kulatého stolu mezi zástupci Solidarity a vládnoucích komunistů. Rozhovory vyústily v dohodu o vypsání prvních poválečných částečně svobodných voleb v Polsku.

V dobách celospolečenské diskuze o smysluplnosti integrace Polska s Evropskou unií byl jejím pevným zastáncem. A protože byl mediálně poměrně zdatný, jeho názory měly na vývoj událostí ne nemalý vliv.

Bývalý polský primas je v Polsku považován za mimořádnou osobnost. A co považuje za své největší selhání? Nepodařilo se mu zachránit život kaplana Solidarity blahoslaveného Jerzyho Popieluszka. Toho v roce 1984 zákeřně zavraždili příslušníci polské STB. Přesvědčoval svého podřízeného, aby zabrzdil své aktivity ve prospěch Solidarity. Prý mu to komplikovalo rozmluvy s vládou. Popieluszko ho ale neuposlechl, což nakonec vyústilo v jeho mučednickou smrt.

Na sklonku života kardinál Glemp přiznal, že Popieluszko lépe vycítil skutečnost, když Solidaritu od počátku chápal jako evangelické hnutí, které přispěje v Polsku k šíření křesťanských myšlenek.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.