Zemřel americký hudebník Lou Reed, bývalý frontman Velvet Underground

27. říjen 2013

Ve věku 71 let dnes zemřel americký hudebník Lou Reed. O smrti bývalého frontmana rockové skupiny The Velvet Underground informoval americký časopis Rolling Stone. Podle něj umělec na jaře podstoupil transplantaci jater.

„V roce 1965 se potkal s Johnem Calem, se kterým založil The Velvet Underground. Posloužilo to jako prostředek k tomu, aby začal realizovat písně, které mu nikdo nechtěl vydat. Hodně pojednávaly o odvrácené straně městského života,“ říká šéfredaktor radia Wave Tomáš Turek.

V 70. letech se Reed vydal se na sólovou dráhu. Mezi jeho nejznámější hity patří například Walk on the Wild Side a Perfect Day. Zpěvák několikrát vystupoval i v České republice.

Fanoušky The Velvet Underground byli i čeští Plastic People of the Universe, jejichž tvorbu americká skupina ovlivnila. „Když sem Lou Reed po revoluci přijel a bylo mu řečeno, že je někdo pronásledován a trestán za hudbu, kterou poslouchá, byl z toho naprosto konsternován,“ vzpomíná hudební publicista Jan Dědek.

Lou Reed se také přátelil s bývalým prezidentem Václavem Havlem. V roce 1990 přijel poprvé do tehdejšího Československa, aby s ním udělal rozhovor pro časopis Rolling Stone.

„Jednou z nejslavnějších desek je podle mě album Velvet Underground & Nico. Kdykoli se podíváte na ankety o nejlepší desky všech dob, najdete tuhle desku, ke které udělal obal Andy Warhol, v nejlepší desítce, dvacítce,“ uvádí Dědek.

Deska nebyla ve své době vůbec úspěšná. Podle publicisty se s nadsázkou říká, že kdokoli si ji koupil, tak posléze založil kapelu.

autoři: lub , pan
Spustit audio