Země EU mají dohodu na zastavení migrace, teď s ní ještě musí souhlasit Turecko

18. březen 2016

Země Evropské unie se dohodly na podmínkách dohody s Tureckem na zastavení proudu uprchlíků. Dnes dopoledne svůj návrh textu předloží v Bruselu tureckému premiéru Ahmetu Davutogluovi. Turecko nabídlo, že přijme zpět všechny běžence, kteří z jeho území připlují do Řecka. Za to ale po státech unie požaduje třeba zrušení víz pro Turky, kteří chtějí cestovat do Evropy.

Turecko podle premiéra Ahmeta Davutoglua doufá, že se dnes se zeměmi Evropské unie dohodne na zastavení proudu uprchlíků.

Před začátkem schůzky v Bruselu Davutoglu zdůraznil, že Turecko teď nese hlavní důsledky uprchlické krize vyvolané válkou v Sýrii.

V Turecku je podle premiéra 2,7 milionu uprchlíků. Davutoglu také zdůraznil, že Turci v této krizi nedostali žádnou významnější pomoc ze zahraničí.

Podle francouzského prezidenta Françoise Hollanda je Turecko klíčovou zemí pro zastavení proudu uprchlíků. Unie ale trvá na tom, že Turci musí pro požadované zrušení víz splnit všechny podmínky.

Také nechce ustoupit ve sporu o Kypr, jehož existenci Turecko neuznává. Lídři osmadvacítky ale doufají, že se s Tureckem dnes dohodnou.

„Vidíme to jako další důležitý krok při řešení uprchlické krize,“ řekl český premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Podle německé kancléřky Angely Merkelové se všichni účastníci summitu shodli na tom, že se s Tureckem chtějí dohodnout. „Shodli jsme se, že musíme pro dohodu s Tureckem udělat všechno,“ řekla Merkelová.

Návrh dohody počítá s tím, že Turecko přijme z Řecka zpět všechny migranty. Jejich vracení má běžence odradit od snah dostat se do Evropy. Jen naprosté minimum uprchlíků by mohlo v Evropě zůstat – pouze ti, kteří by byli schopni prokázat, že pro ně osobně Turecko není bezpečnou zemí.

Na oplátku by státy unie měly převzít syrské uprchlíky z tureckých táborů, ale maximálně do výše 72 tisíc. Pro Česko by to znamenalo nutnost přijmout zhruba 1800 lidí, ale předpokládá se, že reálný počet by byl výrazně nižší, pokud by dohoda fungovala.

Až by se migrační proud zastavil, mohly by země unie dobrovolně přijímat z Turecka další Syřany. Na tom by se ale Česko, jak už řekla vláda, nepodílelo.

Termín spuštění této výměny migrantů zatím podle Angely Merkelové není stanoven. Začít by ale podle ní měla brzy po přijetí dohody s Ankarou.

Země EU však po Turecku požadují, aby změnilo své zákony a stalo se bezpečnou zemí pro uprchlíky všech národností.

Čtěte také

autoři: oho , fin
Spustit audio