Žebříček znečišťovatelů opět vede Spolana Neratovice. Vypustila víc škodlivin než loni

12. říjen 2016

Ekologové ze sdružení Arnika ve středu zveřejnili, kdo vloni nejvíc znečišťoval životní prostředí v Česku. Žebříček největších znečišťovatelů vede stejně jako minule neratovická chemička Spolana. Loni vypustila o šest a půl tuny víc rakovinotvorných látek než předloni. Žebříček sdružení sestavilo už podvanácté.

Za takzvaného skokana roku ekologové označili Kovohutě holding DT v Mníšku pod Brdy, které zvýšily množství dioxinů v odpadech. Dalším velkým znečišťovatelem je pak podle ekologické organizace laminátovna PETER GFK v Trhovém Štěpánově na Benešovsku, která vypustila o téměř 12 tun víc potenciálně rakovinotvorných látek.

České továrny obecně letos vypouštěly do ovzduší méně rakovinotvorných škodlivin než loni, oznámilo sdružení. Stouplo ale množství látek, které poškozují hormonální soustavu člověka, a také množství škodlivin, které ničí ozonovou vrstvu.

Spolana Neratovice stála v čele žebříčku i loni. Její vedení se tehdy hájilo tím, že dodržuje všechny zákonem stanovené limity.

Letos se dostala desítky největších znečišťovatelů hned v několika kategoriích. Sdružení Arnika totiž hodnotí firmy podle toho, jaké nebezpečné látky vypouštějí. Kromě rakovinotvorných zplodin sleduje třeba i hodnoty oxidu uhelnatého nebo skleníkových plynů.

Arnika vychází z údajů, které podniky nahlašují do národního Integrovaného registru znečišťování. Nová data jsou ode dneška k dispozici v nové interaktivní aplikaci Znečišťovatelé pod lupou.

autor:
Spustit audio