Zdražování cigaret je příliš mírné. Kuřáky neodradí, tvrdí odbornice

3. říjen 2015

Krabička cigaret od příštího roku podraží o tři až čtyři koruny. Dohodli se na tom poslanci. Do státní kasy by tak mohly přibýt více než 3 miliardy korun. Kuřáky to ale od nákupu cigaret zřejmě neodradí.

Jen za posledních pět let vyrostla cena za krabičku cigaret o osm korun. Do tří let by kuřáci za jedno balení měli zaplatit o dalších osm korun navíc.

Většinu z nich to ale podle Evy Králíkové z Centra pro závislé na tabáku neodradí.

„Každé zdražení má vliv na počet kuřáků, ale zdražení o tři koruny v horizontu několika let je směšné. Aby byly cigarety stejně dostupné jako třeba před 20 lety, musela by krabička stát zhruba 150 korun,“ řekla.

V porovnání se zahraničním jsou v Česku cigarety levnější, a to řádově i o desítky korun.

V současnosti kouří v průměru každý čtvrtý Čech. Více si cigarety kupují třeba Řekové, Maďaři nebo Irové.

Zatímco ještě před pěti lety připadalo na každého Čecha více než 2100 cigaret, předloni už to bylo o 200 kusů méně. Ministerstvo financí teď věří, že navýšení cen přinese do rozpočtu navíc 3 miliardy korun.

„Přírůstek peněz není nijak dramatický, nicméně příjmy ze zdanění tabákových výrobků jsou pro český rozpočet poměrně významné,“ potvrdil hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

V průměru stojí cigarety 80 korun. Většina z částky, asi 61 korun, putuje na daně. Dalších 14 korun si rozdělí výrobce a distributor. Na marže obchodníků pak připadá pětikoruna.

autor: zus
Spustit audio