Zdraví dítěte je nejdůležitější. Triatlonistka Vendula Frintová se těší na potomka, ukončila kariéru

21. říjen 2022

Lada Klokočníková přivítala v rozhlasové kavárně sympatickou a krásnou dámu, která je sice křehkou majitelkou obchodu s pralinkami, ale v několika sportovních disciplínách by to nandala i mnoha mužům. Vendula Frintová, rodačka z Náchoda, nejlepší tuzemská triatlonistka, dvojnásobná juniorská vicemistryně světa a mistryně světa v duatlonu.

Vendula Frintová za více než dvacet let své sportovní kariéry startovala čtyřikrát na letních olympijských hrách, je čtyřnásobnou medailistkou na ME a vyhrála také čtyři závody Světového poháru. Teď na podzim, krátce po svých 39 narozeninách, oznámila ukončení vrcholové kariéry. A v březnu očekává narození prvního potomka.

Sport bude součástí mého života i nadále, i svého potomka k němu budu vést. Teď už ovšem nemusím, jen prostě chci.
Vendula Frintová, úspěšná triatlonistka

Jaké vlastně úseky a vzdálenosti při triatlonu musíte zdolat?

Čtěte také

Triatlon je pro laiky někdy zapeklitý sport, protože rozlišujeme olympijský triatlon a Ironman. Při Olympijském triatlonu jsou distance 1500 metrů plavání, 40 kilometrů na kole a 10 kilometrů běhu. Ale v posledních letech je velký tlak zkracovat všechny tratě, aby to bylo atraktivnější pro diváky.

Takže většina závodů se nyní jezdí na tratích sprint triatlonu, což jsou poloviční distance, tedy 750 metrů plavání, 20 kilometrů na kole a 5 kilometrů běh. A pak máme Ironman, což je úplně jiná liga. Ironmann představuje 3,8 kilometru plavání, 180 kilometrů na kole a nad to všechno se ještě odběhne celý maraton.

Když už nebude teď vrcholovou sportovkyní, pohybu se ale jistě vzdát nechce.

Sport mě provázel celým životem. Už od těch šesti let, kdy jsem nastoupila do prvního plaveckého oddílu. Tedy bude samozřejmě součástí mého života i nadále, i svého potomka budu vést ke sportu. Teď už ovšem nemusím, jen chci.

Jaké bylo a je loučení s vrcholovým sportem a na co se rodačka z Náchoda těší v současné době nejvíc? Vedle mateřství bude Vendulu Frintovou zaměstnávat také starost obchod s čokoládovými pralinkami, který otevřela v Hradci Králové.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Vendulou Frintovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související